• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ОПШТА БЕЖАНИЈА: Север Црне Горе напустило 4.600 грађана, углавном Бошњака!
Прочитај ми чланак

ОПШТА БЕЖАНИЈА: Север Црне Горе напустило 4.600 грађана, углавном Бошњака!

0

odlazak u eu sever crne gore

Према подацима НВО „Еуромост“ из Рожаја, Бијелог Поља и Берана исељавају се читаве породице. Само у суботу у послеподневним сатима према земљама Европске уније отишла четири аутобуса.

Од почетка године до суботе, север Црне Горе, односно општине Рожаје, Бијело Поље и Беране, напустило је 4.600 грађана! Само у мају нашу државу је напустило и упутило се према државама ЕУ 1.100 грађана.

ПОЗИВ ЛУКШИћУ

– Зато и планирамо да обиђемо прихватне центре у Немачкој. Данас ћемо послати позив председнику Општине Бијело Поље, да и он то учини, а позваћемо и министра Игора Лукшића да и он пошаље своје представнике, да заједно видимо колико се грађана са севера пријавило на азил у ова три града. Да видимо,  како живе наши грађани, да не бисмо давали изјаве попут Лукшића који се не слаже са подацима НВО оброју грађана који су у овој години отишли према државама ЕУ, али поново не износи никакве званичне податке министарства кога води – кажу у НВО „Еуромост“.

Ово је саопштила НВО „Еуромост“ из Бијелог Поља, у којој кажу да су подаци још црњи, јер су њихови активисти пратили само одлазак породица.

У суботу од четири сата па у наредних сат и по, са севера су отпутовала три аутобуса ка земљама ЕУ, што је смањење у односу на прошлу суботу када је отпутовало, углавном ка Немачкој седам пуних аутобус и неколико комбија.

Сиромашни север напуштају углавном Бошњаци – Муслимани, мада има и православаца, који су ово подручје масовније напуштали после референдума о независности 2006. године, на коме су за независност гласали управо они који сада напуштају Црну Гору.

Представници НВО „Еуромост“ следеће недеље ће обићи Хановер, Гослар и Брауншвајг где ће разговарати са руководиоцима прихватних центара, али и са азилантима са севера Црне Горе.

Тим поводом позвали су шефа црногорске дипломатије Игора Лукшића да одреди своје представнике који би се срели са људима који су напустили „мајку Црну Гору“.

– Покушавамо да дођемо и до званичних података колико се наших грађана пријавило за азил у овој години, због чега смо се обратили и амбасади Немачке у Подгорици, где нисмо добили одговор. Делегација ЕУ у Подгорици нам је одговорила да је тај број повећан, али нам такође нису проследили њихов број. Очекивали смо да ће представници Владе Црне Горе изаћи са званичним подацима, али, они само дају изјаве „да се не слажу са нашим подацима – кажу у НВО „Еуромост“.

Према незваничним информацијама које су из прихватних центара за азил стигле, реч је о великом броју грађана.

Извор: Вечерње новости