Прочитај ми чланак

КО ЈЕ УБИО ХЕРОЈА НОВОРУСИЈЕ Алексеја Мозговоја

0

aleksej mozgovoj novorusija

У Луганску убијен коандант бригаде Призрак и можда посљедњи европски револуционар и марксиста Алексеј Мозговој.

Убијен је комадант бригаде Призрак која је деловала у оквиру армије Луганске Народне Републике Алексеј Мозговој, јављају руски медији.

„Ово је било цинично убојство. Ништа више не могу рећи“, рекао је један од његових сабораца.

Убиство се догодило у околини Луганска, тачније, између села Михајловка и Алчевско. Ватра из ватреног оружја је отворена на његов џип. У Луганску држе да је то дело украјинске диверзантске групе.

Мозговој је био изузетно цењен комадант и био је један од кључних људи покрета отпора кијевским властима, док је његова бригада „Призрак“ била једна од најистакнутијих јединица устаничке армије у Новорусији, преноси руска Правда.

Због живота и јела легендарног комаданта устаничке војске Луганске Народне Републике, изразито марксистичко-лењинистичког светоназора, подсетимо на један од његових интервјуа, којег је Алексеј Мозговој дао 4. септембра 2014. године, а у којем говори о циљевима борбе народа на истоку Украјине у којем изјављује да су они устали „за људе, а против олигарха и лажних политичара“.

У то време „оставку“ Игора Стрелкова, иако му нимало не умањује заслуге за све учињено на ратишту, назвао је једном од низа „издаја“ које је претрпела Новорусија. Мозговој указује на чињеницу како „оставка“ Стрелкова можда и није чин његове слободне воље, него је тако одлучено „негде другде“. У међувремену је ликвидирани лидер милиција Луганска дао интервју у којем појашњава циљеве њихове борбе и зашто се није требало зауставити у тренутку када су снаге Донбаса прешле у протуофензиву.

„Новорусија ће постојати! Олигарси не! Моћ ће бити у рукама стварних, обичних људи! То је наша прва прилика, која нам се након дуго деценија указала да успијемо изградити праведно, људско и хумано друштво“, рекао је комадант милиција Луганска, Алексеј Мозговој.

„Постоји тако пуно оних којима се не свиђа оно што смо почели и не желе нас подупријети из логичног разлога! Они у својим главама имају само новац, уреде и министарска места! Али, зашто су људи из југоисточне Украјине уопште устали? Је ли то само зато да би многи могли изгубити своје животе или зато што су видели да ће изгубити егзистенцију и веру у будућност? Ако се боримо за интересе народа, није ли до самих људи да одлуче о исходу те борбе, те да одлучују о томе у потпуности?

Тко се од тих такозваних припадника влада НРД и НРЛ потрудио упитати за мишљење бораца који су изгубили своје другове у биткама, мишљење родбине која је изгубила очеве, синове и кћери у овој борби за право да живимо слободно и одаберемо свој властити пут? Верујем да нитко од њих то није учинио. Све се ово чини као фарса, спектакл у којем је улога народа Новорусије само део игре. Постоји неколико етапа издаје Новорусије, укључујући и „оставкуа“ Игора Стрелкова. По мом мишљењу, управо сада смо сведоци још једног покушаја, и то путем преговора, да се заустави отпор и да се спречи уништење олигархијске власти у Украјини. Пета колона је у акцији. Одузимање власти олигархије од стране народа је сада највећа ноћна мора такозване „међународне заједнице“.

mozgov_telo_

У ликвидацији Мозговоја се осећа „америчка рука”

Нешто је јасније како је ликвидиран Алексеј Мозговој, командант луганске моторизоване бригаде „Призрак”, али није – ко стоји иза тог злочина.

Није, упркос томе што је група украјинских герилаца „Сенке”, кој делује на територији ЛНР, тај злочин хвалисаво приписала себи.

Њен вођа Александар Гладкиј на својој фејсбук-страници написао је: „Мозговоја смо дигли у ваздух дистанционо – са две мине МОН 50. Одмах су погинули он и још три човека, а тројицу смо дотукли калашњиковима 7,62”.

Међутим, управо ово изазива подозрења. Заменик државног тужиоца Луганске Републике, Сергеј Горенко, нагласио је да иза злочина може стајати украјинска диверзантска група, али је нагласио да се није радило о мини МОН 50.

Команда бригде „Призрак” саопштила је да је прво експлодирала фугасна мина, а да су потом преживели и рањени побијени са три пушкомитраљеза. Поред самог Мозговоја, два његова телохранитеља, начелник службе безбедности бригаде, возач и портпаролка бригаде Ана и жена у поодмаклој трудноћи, чији се аутомобил случајно нашао на месту злочина (путовала је са мужем).

Начелник штаба бригаде, Јуриј Шевченко, изјавио је: „Алексејев возач је успео да нам јави шта се догодило. Наши момци су на месту били за најкраће могуће време, али никоме више нису могли да помогну. Алексеј од нас очекује да наставимо борбу. Он нам је говорио: „Не бој се за своју кожу, бој се за своју част”.

Други из „Призрака” су изнели да су експлодирале три мине. Кијевски режим је, наравно, искористио прилику да унесе раздор међу борце за независност Донбаса. 

Саветник украјинског министра унутрашњих послова, Антон Герашћенко, изјавио је да је Мозговоја ликвидирала руска војна обавештајна служба. 

Председник ЛНР Игор Плотњицки ово је – као и само убиство Мозговоја – назвао субверзивним деловањем Кијева против Луганске Републике.

Огласио се и члан комитета Државне Думе Русије Франц Клинцевич, рекавши:

„Убиство Алексеја Мозговоја је изведено специјално „бучно” да би се међу људима у Донбасу посејао страх. У свему што се догодило – осећа се рука западних специјалних служби, првенствено америчких. То је њихов стил и метод. Ликвидацијом Мозговоја су Украјинцима објаснили да у директном рату са устаницима ДНР и ЛНР немају никакве шансе и да треба да се оријентишу на терор”.

Извор: Факти.рс

Одавно је свима постало јасно давно да светом владају људи као Валцман (Порошенко се, наводно, изворно презива Валцман и јеврејског је порекла), Чубајис (Анатолиј Борисович Чубајс, руски бизнисмен и политичар одговоран за дивљу приватизацију у време Јељцина) и Рокфелер. За њих је губитак власти нешто равно самој смрти.

И што ћемо сад видети? Преговарати! С ким?

За преговарачким столом је био бивши предсједник Кучма!

Тооком његове владавине су сви лопови само повећали и удовољили своје апетите! Корупција је тада досегла незамисливе разине. Он би требао бити процесуиран, а не да преговара с нама! Што ће се догодити с посебним статусом Новорусије кад су сви исти и ако на власти остану убојице које потпишу споразум? О каквим се јамствима може расправљати с људима који су из свог речника одавно елиминирали ријеч „истина“?

Само капитулација Кијева може решити тренутну ситуацију. Само одвајање пословних интереса од власти може понудити прилику да се изгради друштво с људским лицем. И само казнени прогон оних који су на власти људима може вратити изгубљено достојанство. Иначе је све ово било узалуд, укључујући и жртве.

Желимо ли можда остати продужена рука интелектуалаца у фотељи?

Нисам задовољан таквом могућношћу! Нисмо узели оружје да би стали на пола пута. Ту је увијек било и увијек ће бити страха. Управо сада се многи боје надолазеће зиме. Но, то је животињски страх. Ја се лично пуно више бојим да постанем кмет, животиња у рукама богатих феудалаца. Ја ћу ићи даље до краја! Све док не дођем до циља! До пуне и безусловне победе слободног и поносног руског и славенског света!“, завршава свој кратак, али врло јасан интервју, Алексеј Мозговој.

Потом се још једном обратио видео поруком у којој је навео 14. тачака којим оспорава „Споразум из Минска“, чиме најављује народну револуцију, а Новорусију као територију гдје ће се та револуција остварити.

1. Потписивање „Споразума из Минска“, односно примирја, био је чин велеиздаје. Наши челници који су то учинили морају поднети оставку.

2. 90% људи у Новорусији и 100% бораца Новорусије су против примирја под условима које садржи споразум.

3. Примирје не постоји. Нема мира. Наводни прекид ватре је фарса.

4. Потпис Кучме не значи ништа. То такође значи да хунта из Кијева сама заправо није ништа потписала. Само су двојица челника народних република пристала на једнострано одређене обвезе, чиме су злоупотребили свој положај.

5. У стварању и потписивању протокола (налик на „посао“ из Минхена из 1938.) водство није водило интереса о онима које представља, војницима и људима Новорусије који се боре за право да буду слободни и да се поштује њихова воља и што они мисле.

6. Борба се мора водити до коначне побједе. Не постоји други начин.

7. Моћ олигарха у Украјини мора бити уништена.

8. Не „посебном статусу“ за Новорусију, као што је наведено у „Споразуму из Минска“ (из септембра прошле године оп.а.), што подразумијева „уједињену“, „недјељиву“, наци-бандеровску и олигархијску Украјину. Ми већ имамо свој посебан статус, а то је наша визија достојанственог и праведног друштва. Друштво које ће се темељити на снази народне власти и слободи радног народа!

9. У том смислу, Војно веће Новорусије се мора сазвати у најкраћем могућем року и потврдити јединство Новорусије и наставак њеног револуционарног програма.

10. Сви морамо бити уједињени! Одвојене народне републике морају коначно формирати једну снажну уједињену Новорусију. Само тако се може извојевати победа.

11. Новорусија не треба онима који су се продавали и који желе продати Новорусију.

12. Новорусија и њезина револуција је борба за нашу част, достојанство и правду. То је оно за што смо се борили и зашто ћемо се борити. Ми имамо само два избора – слободу или смрт!

13. Част припада победницима!

14. Победа ће бити наша!

Ово је 14. тачака револуционарног програма легендарног комаданта милиција Народне Републике Луганск Алексеја Мозговоја с којима се, као је тврдио, слаже огромна већина народа и сви борци на фронту.

Нетко се изгледа ипак није слагао с његовим идеалима , а тко је то био, тешко да ће се икада сазнати.

Критичари ће рећи да је Алексеј Мозговој и у редове бригаде „Призрак“ примао монархисте, националисте, анархисте и комунисте из целог свијета, што је истина, али су сви стајали иза свог комаданта и његових разлога због којих се одлучио подићи устанак у Луганску.

Како год било, не преостаје ништа друго него се опросотити од великог хероја, марксиста и можда једног од последњих европских револуционара и борца за слободу народа Донбаса и целе Украјине, који је највјеројатније и убијен због својих непоколебљивих ставова у којима није било места за компромис с олигархијом и политикантима ма с које стране долазили.

Аутор Н. Бабић
Извор Alter Mainstream Info, 24. 05. 2015.