Прочитај ми чланак

АНКЕТА: Десници расту мишићи

0

stranke 660

РАДИКАЛИ су, према последњим истраживањима јавног мњења, добацили чак до треће позиције са 6,8 одсто подршке грађана, док је тик уз њих коалиција ДСС-Двери са 6,6 процената. Раст њиховог рејтина потврђује велики потенцијал на евроскептичном делу партијског спектра који је због уситњености и разједињености на последњим изборима остао без представника у Скупштини.

Према истраживању „Ипсос стратеџик маркетинга“, иза СРС и коалиције ДСС-Двери остали су и ДС и СДС, док су испред засада недостижни СНС са 50 одсто подршке и коалиција СПС-ЈС-ПУПС са стандардних 12 процената.

Срђан Богосављевић из „Стратеџик маркетинга“ каже да је потенцијал деснице очигледан:

– Значајан број људи, око милион бирача, подржава десницу. Када би постојала једна јака странка која би могла све да их окупи, она би била веома значајан фактор. Дугорочно гледано, укрупњавање на тој страни могло би да допринесе јачању десне опције.

Он истиче да су радикали доласком Шешеља добили на видљивости:

– Ово је трећи скок СРС који бележимо, и то увек када се догађа нешто озбиљно у вези са Шешељем.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић каже да су Срби почели да се буде из сна о ЕУ:

– Зато никада није била нижа подршка европским интеграцијама. Грађани виде да је слободна Србија једина перспектива. Отуда пораст подршке евроскептичним странкама које се боре за слободну Србију.

И Бошко Обрадовић из Двери кључ види у политичкој алтернативи доминантној политици:

– Не бих то назвао успоном деснице већ растом нове српске опозиције. Грађани грчевито трагају за алтернативом. Једина нова снага која није компромитована аферама, куповином диплома, која није била на власти, јесу Двери. Тај тренд ће се наставити јер ми једини нудимо и алтернативни економски програм. Економски патриотизам насупрот дужничком ропству ММФ-у и Светској банци.

(Вечерње Новости)