Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР РАМА: Ми бисмо заједно са Србијом

0
Фото: Танјуг - Еди Рама

Фото: Танјуг – Еди Рама

Албанија жели да побољша сарадњу са Србијом и да две земље заједнички напредују ка Европској унији, изјавио је албански премијер Еди Рама за АФП.

„Ми желимо да побољшамо сарадњу са Србијом и да заједно постигнемо напредак на путу мира, сарадње и интеграције у ЕУ“, рекао је Рама уочи посете српског премијера Александра Вучића, ове седмице, Тирани.

АФП истиче да ће то бити прва званична посета Албанији једног председника владе Србије.

Вучић ће у среду разговарати са Рамом, а у четвртак ће говорити на економском форуму у Тирани, на коме учествују лидери земаља региона.

Албански премијер био је у посети Београду пре шест месеци, што је била прва посета једног председника албанске владе Србији у последњих 68 година.

Директор прес-службе албанског премијера Ендри Фуга изјавио је раније да ће Вучић допутовати у Тирану у среду у подне, а након званичне церемоније отићи ће у Палату Бригада где ће се одржати свечани пријем, пренела је албанска агенција АТА.

Вучић и Рама ће одржати тет-а-тет састанак након којег ће уследити и састанак две делегације после којег ће двојица премијера одржати заједничку конференцију за новинаре.

Према речима портпарола албанске владе, још увек се чека да протокол премијера Србије потврди његове сусрете и са другим албанским званичницима као што су председник државе, председник скупштине или градоначелник Тиране.

Другог дана посете Тирани премијер Србије ће учествовати на првом заседању Бечког економског форума најављеног за 28. мај.

Бечки економски форум окупиће премијере неколико јадранских и црноморских земаља, преноси АТА.

Вучић је синоћ, у интервјуу на ТВ Б92 изјавио да су Албанија и албански народ у експанзији, и економској и политичкој, и да морамо да водимо рачуна о томе да имамо веома добре односе и да настојимо да у тој земљи имамо што већи број инвеститора као и трговински суфицит.

Он је 21. маја изјавио да је оптимиста пред пут у Албанију, истичући да тамо иде да гради добре односе, да је то зато што Србија има јасну и добру политику и што је препозната као стуб стабилности.

Подсетивши да је то прва посета српског премијера Албанији у историји додао је да, осим успостављања бољих односа жели да разговара и о свему што нас тренутно дели, сматрајући да то може да се премости, а да те разлике више не буду тако велике.

Извор: Танјуг