Прочитај ми чланак

Вучић о изручењу Шешеља

0

Vucic seselj toma

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија не може лидера радикала Војислава Шешеља да врати у Хашки трибунал, а да се претходно не испоштују све процедуре.

– Није Србија Федеx или ДХЛ – приметио је премијер.

Он је за Б92 рекао да Србија још није добила званичан захтев Хашког трибунала о враћању Шешеља у Хаг и да ће на тај захтев одговорити чим он буде достављен.

Премијер је нагласио да Србија неће угрозити своју европску будућност, да ће наставити сарадњу с Хагом, али је истакао да ће наставити да штити интересе наших грађана.

Он је рекао да нема сумње да су одлуке о враћању Шешеља у Србију и захтев за његовим повратком „крајње неморалне“, додавши да у политици „на неморалне одлуке морате да размислите како да одговорите“.

– Орвел је рекао – „урличи са вуковима да би спасао своју главу“. Не намеравам да учествујем у урликању чопора, који мисли да неморалним одлукама може да промени свет – рекао је Вучић.

Према његовим речима, Влада Србије одредила је Сашу Обрадовића да у њено име води поступак по питању враћања Шешеља.

Он је указао да је чудна та журба са враћањем Шешеља, ако се има у виду да је он у Хагу провео десет година без донете пресуде.

– И каква је сада то журба, ако није нека политичка жеља да се у Србији изазове политичка дестабилизација – приметио је Вучић.

Он је подсетио да је Шесељ почео да прима хемотерапију, на 14 дана по три дана, упитавши шта ће се десити уколико се врати у Хаг, и тамо премине.

– Онда ће Влада Србије да буде убица, ја или неко други. Дајте да видимо све то, какво му је здравствено стање, шта им је намера, шта закони кажу. Нећемо угрозити ни европски пут Србије, нити поштовање међународног јавног права, али овде постоји безброј процедура о којима морамо да разговарамо у Хагу – закључио је Вучић.