Прочитај ми чланак

РАЗРЕШЕНИ ВЛАДИКА ФИЛАРЕТ: Сменила ме америчка амбасада

0

Članovi Sabora na početku ovogodišnjeg zasedanja u Beograd

Разрешени владика Филарет, за „Новости“, о обрту на седници Светог архијерејског сабора СПЦ.

ОПТУЖБЕ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА

Најјача оптужба против владике милешевског на којој је, тражећи његову смену, инсистирала група епископа предвођена митрополитом Амфилохијем, јесте да је Филарет „арогантним односом према свештенству и верницима направио несагледиве проблеме својој епархији“. Њему је на терет стављено и да је примио архимадрита Илариона, коме је суђено због педофилије, али и да је толерисао неморална дела двојице својих свештеника, који су својим чињењем саблажњавали вернике.

Ово је у суботу непосредно после неочекиваног обрта на седници Светог архијерејског сабора СПЦ, за „Новости“, рекао владика Филарет. Разрешени епископ милешевски није крио своје разочарање исходом, али је прихватио одлуку највишег црквеног тела.

– Биће како реше патријарх и Синод. Немам друге него да прихватим одлуку – каже Филарет.

Одлуком највишег црквеног тела, на опште изненађење, он је у суботу трајно разрешен управљања Милешевском епархијом.

До одлуке о Филаретовој смени дошло се гласањем, при чему је владика добио подршку 18 епископа, док је само један глас више био на страни његове смене.

За администратора Милешевске епархије одређен је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који од почетка марта привремено управља овом епископијом.

До драматичног расплета дошло је на преподневном делу заседања, на коме је поновно отворено питање Филаретове канонске одговорности, само 12 часова пошто је највише црквено тело консензусом одлучило да владика остане на челу своје епархије.

Њему је дат рок од годину дана да реши проблеме и заведе ред у епархији. Одговорност за процену да се Филарету да још једна шанса преузео је лично патријарх Иринеј.

Без обзира на то, међутим, група владика на челу са митрополитом Амфилохијем затражила је у суботу ујутру да се „случај Филарет“ поново отвори. Свој захтев образложили су да коначна одлука није формално донета и да је могуће наставити расправу.

Притиску да се поново разматра одговорност милешевског владике, према сазнањима „Новости“, кључни је био однос снага супротстављених група владика.

САБОР НАСТАВЉА РАД

Заседање највишег црквеног тела биће настављено сутра, и трајаће још најмање недељу дана. Сабор СПЦ готово непрекидно заседа од 14. маја, а до суботе је разматрана само канонска одговорност владика Георгија и Филарета. Седница ће бити настављена редовним саборским темама – црквеном просветом, усвајањем годишњих извештаја, и разматрањем стања у појединим епархијама. Очекује се да се међу темама Сабора нађу и статусна будућност непризнате Македонске цркве, као и ситуација на Косову и Метохији.

 – Суботњем заседању није присуствовао митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који припада кругу који предводи владика бачки Иринеј (Буловић) – објашњава извор „Новости“ из Патријаршије.

– Он је морао службено да напусти Београд, што се прочуло по Патријаршији. Ову ситуацију искористио је Амфилохије са себи блиским епископима и, после пребројавања, извршио притисак на патријарха да, упркос ранијој одлуци, Филаретову одговорност стави на гласање.

Наш саговорник објашњава да је тако на мала врата обезбеђена подршка већине за смену.

Најгласнији за Филаретово разрешење, поред Амфилохија, био је и владика захумско-херцеговачки Григорије.

У црквеним круговима у петак и суботу отворено се спекулисало да су Филаретову судбину кројили и поједини државни функционери, који су лобирали код патријарха и утицајних чланова Сабора.

На првобитну саборску одлуку да се Филарету прогледа кроз прсте, наводно, утицала је и подршка шефа дипломатије Ивице Дачића и првог човека „Србијагаса“ Душана Бајатовића, који имају блиске везе са бившим милешевским владиком.

Овакав епилог, посебно нагле промене одлуке, упућени у црквена збивања виде као јасан знак дубоке поделе у врху СПЦ.

Овогодишњи Сабор протиче у знаку разлика између група архијереја које предводе митрополит Амфилохије, са једне, и епископ бачки Иринеј, са друге стране.

Током одлучивања о случају „грешних“ владика Георгија и Филарета, оне су имале потпуно различите ставове о њиховој кривици и будућности.

Извор: Вечерње новости