Прочитај ми чланак

О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ и Недићу

0

Milan nedicДА ЛИ ЈЕ ДОШЛО ВРЕМА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ МИЛАНА НЕДИЋА

На оптуженичкој клупи је ипак недостајала једна личност, генерал Милан Недић. Он је још Одлуком Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача бр. 802 од 13.08. (а потврђене 16.11.) 1945. године оглашен ратним злочинцем.

Под „неразјашњеним околностима“ скочио је кроз прозор истражног затвора и, наводно, извршио самоубиство.

Његова судска рехабилитација би била знатно деликатнија али не и неочекивана. Из „лабавог“ образложења у одлуци комисије која се није превише трудила да утврди његову личну одговорност, више је него очито да је идеолошка заслепљеност спречила да се његова кривица правно квалификује и поткрепи ваљаним аргументима.

Са једне стране при ступању на дужност се заклео немачким властима, његови органи су прогонили антифашисте оба покрета и Јевреје, сарађивао је у привредној експлоатацији Србије…

Са друге стране ублажио је сурови систем одмазди и прихватио велики број избеглица. Можда премало за судску али ипак довољно за макар делимичну моралну рехабилитацију.

Уколико би се и прихватило да је био жртва идеолошког и политичког прогона (што је несумњиво) како га рехабилитовати од одлуке Југословенске владе у избеглиштву која га је лишила чина због сарадње са окупатором?

Сложен задатак за правнике али и историчаре.

Или да не будемо толико строги према овом јунаку из Првог светског рата и злосрећном председнику „Владе националног спаса“.

Данашња времена нам показују да је у игри „Између две ватре“ свако одуприрање преко границе властитих моћи кнажњиво од стране светских моћника (нека је то била Немачка а данас неки други). Да ли ће неки судови за неколико деценија просуђивати поступке садашње власти са квалификацијама издаја, сарадња, колаборација?

Још један сложен задатак за правнике али и историчаре.

Извор: Србин.инфо – Александар Недић