Прочитај ми чланак

Додик: На Србима многи вежбају

0
Фото: © Sputnik/ Алексеј Никольски

Фото: © Sputnik/ Алексеј Никольски

Матица разбијања српског јединства је и даље на сцени, док на Србима вежбају трећеразредни политичари и свачији службеници, рекао је Милорад Додик, председник Републике Српске.

Додик је у интервјуу за „Спутњик“, на питање да ли је ЕУ тражила прекид или слабљење односа РС и Србије рекао да ако је Србија добила тај налог она се тако не понаша.

– Имамо веома добре односе и наставићемо да их градимо у том правцу. Али, то је спин који покушавају да наметну, као прича о нежељеном детету – Републици Српској – која у континуитету треба да буде спорна, и да буде укинута – наводи Додик.

Према његовим речима, Република Српска је данас један од најстабилнијих простора у региону, како економски тако и политички.

– Постоји незадовољство једног дела Муслимана у Босни, делу међународне заједнице, па чак и једног дела опозиције у РС, који да би се показао сервилним и европејцима, жели да укине глас РС, што је најважније. Матрица разбијања српског јединства у регину и даље је на сцени – истакао је Додик.

Додик је након тога истакао да је свака деградација и удар на Републику Српску удар и на Србију, јер она гарантује Дејтонски споразум.

– Према Србима на Балкану се у континуитету врши неправда. Она је и видљива. Ако би неко кумулативно изучавао позиције народа пре рата и после рата, видео би да смо највише померан народ и да су највећа кумулативна страдања имали Срби. На нама вежбају трећеразредни политичари и службеници разних администрација који на тај начин одржавају свој примат – рекао је Додик.

Како истиче, постоји осећај да међунардна заједница, или оно што ми мислимо да јесте, овај простор вечито држи у стању ванредног стања који се стално продубљује.

– То говори да морамо што пре да се одмакнемо од свих аспирација и да нама управља и уређује простор неко други. Када мени кажу да сам босански Србин – то је за мене погрдно називање. То је за мене алузија да постоје још неки Срби, да сами Срби нису народ, него да постоји неких шест сегмената тог народа. Ово говори да нисмо уважени и да смо само једна врста експеримента. Само стабилан и национални и државни договор Србије и Српске може да мења те ствари. Свако подаништво може само да доведе до још драматичнијих захтева и вежбања неких концепција на нама – истиче председник Савеза независних социјалдемократа.

 

Самосталност Српске

Додик наводи да је проблем БиХ у томе што су Дејтонски споразум, пре него што је почео да се примењује, високих представници Запада почели да разграђују, желећи да промене његову суштину.

Према нејговим речима, резолуција о самосталности РС са могућношћу одржавања референдума, коју је изгласала његова странка, има управо за циљ да сачува РС у случају деградације или мењања Дејтона.

– Срби, нити било који други народ, не сме да одустане од свог права на исказивање демократске воље путем референдума о било ком питању. Онемогућавање тога, значи мајоризацију и деградацију самог тог народа. Афирмација права да се на тај начин одлучује о било ком питању није супротно повељи УН, нити другим документима, принципима и стандардима у свету. РС је страна потписница Дејтона и као таква, има право да одлучује. Ми сматрамо да су нам наметнули и отели надлежности без питања. Ми само желимо да будемо питани и да се одлучује концезусом. Ако тога нема, зашто се онда искључује могућност да народи о томе одлуче на референдуму?

Косово је Србија

На питање о Косову Додик истиче БиХ није признала Косово само зато што РС није на то пристала.

– Косово је доказ ароганције међународног фактора који је кроз серију кажњавања Срба растурио и отео део територије Србији. Срби су тамо понижени и деградирани. Печат на то је ставила међународна заједница која је промовисала Косово као такво – наводи он.
Стабилност региона

На констатацију да је Запад недавно направио анализу о безбедности на Балкану, где су наведене три кључне опасности: међуетнички конфликти, радикални ислам и утицај Русије, Додик истиче да постоји више насиља између демонстраната и америчких полицајаца него у Републици Српској.

– Нама се, заиста, десио терористички чин, али то се дешава и у другим местима у свету. То не значи да је безбедност угрожена. Ми смо поносни што смо стабилни. Немамо изазова те врсте, али имамо оних који су незадовољни односом у свету и успехе који се нигде не бележе. Њима треба неко успешно место, а онда се враћају на старо место где нису довршили посао и неком имагинацијом покушавају да затворе ту причу – наводи он.

Како истиче, тако је сада у Македонији, у којој су јасно подељене етничке позиције између два већинска народа, а тако је и у БиХ.

– Без обзира на имагинације и нека далека обећања о лепој будућности, за сто година кад уђемо у ЕУ, они нису могли да превазиђу историјске несугласице, тренутне различите позиције и интересе народа који тамо живе. Очигледно да у Босни и Херцеговини, шта год ко причао, Муслимани желе да изграде унитарну Босну и желе друге да виде као мањину или расељене из БиХ и да Босна остане скроз њима – истиче лидер СНСД-а.

Русија као добар пословни партнер

Он наводи да је упоређивање утицаја Русије са исламским радикализмом је бесмислен.

– Само злонамерни могу да праве то поређење. Русија је овде присутна као добар пословни партнер и помаже у економској стабилизацији, зашта смо јој веома захвални. Нема ни једног фактора или појединца државе Русије који је уперен на нарушавање безбедности, за разлику од исламских „бораца“ који су овде доспели тако што им је Запад, за време ратова, дозволио да уђу на ове просторе и направе највеће злочине.

Према Додиковим речима, манипулација, спин и подметање неће престати, јер им треба рат на промотивном нивоу.

– Русија ни на који начин, нити војно нити у било ком безбедносном смислу, није присутна овде. Њихово економско присуство није ничим условљено. Руске трупе нису раширене у свету. Морам да кажем да сам најкоректнији и најугоднији став имао у разговору са председником Русије Владмиром Путином и да нисам никада осећао никакву тежину или нити сам добио било какав политички захтев који би ме довео у позицију да нешто морам, а да не могу. С других страна је било много тога.

ЕУ сломљена

Додик је истакао и да Европска унија није оно што је била пре неколико година, као и да је оптимизам је сломљен и да је у ЕУ много евроскептика.

– Сама чињеница да је Камерон победио у Британији, а да му је једно од основних изборних залагања била управо прича о референдуму о издвајању Британије из ЕУ, због чега је по оцени аналитичара и добио изборе, говори о нестабилности саме ЕУ. А европска администрација са нама, који треба да се придружимо ЕУ, наставља да ради као да се тамо ништа није променило и као да теку мед и млеко.

И ако овај регион уђе у ЕУ, то неће бити она ЕУ са почетка нашег пута, већ ЕУ на крају свог пута. Не могу да предвидим како ће изгледати, али мислим да ће бити највероватније без Британије. Или са Британијом, али уз велике уступке Брисела и Немачке. Али то опет неће бити она ЕУ која је постојала – закључио је Додик.

 

rs.sputniknews.com