Прочитај ми чланак

Чак сваки седми ради „на црно“!

0

rad na zgradi

СВАКИ седми радник у престоници ради „на црно“, показала је последња ванредна контрола Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања?! Од укупно 832 запослена које су инспектори затекли на радном месту на градилиштима, у рекреативним центрима и угоститељским објектима, њих 117 није имало валидне уговоре са послодавцима.

Инспектори су, обилазећи фирме, наишли и на велики број пропуста када је радна регулатива у питању. Донето је укупно 120 решења, од којих 58 у области радних односа, 68 у области безбедности и здравља на раду и четири о забрани рада на радном месту. Прекршајни поступци биће поднети против 23 послодавца због непријављивања радника, али и против њих 15 због непоштовања Закона о безбедности и здравља на раду.

– Имајући у виду број особа затечених у раду „на црно“, непримењивање мера безбедности и здравља на раду у наредном периоду планирамо да повећамо инспекцијски надзор – кажу у Министарству рада, запошљавања и социјалних питања. – Само на једном градилишту у Блоку 65, на Новом Београду, 15 радника је побегло са радног места када су дошли инспектори. Делатност грађевине биће посебно контролисана.

Иначе, надзор инспектора рада трајао је до касних вечерњих сати, а обављен је по принципу „ротације“, што значи да инспектори врше контролу ван територија на којима иначе раде.

ИНСПЕКТОРИ НЕ ЗНАЈУ ЗА ОДМОР

ПРЕ непуних месец дана инспектори рада, такође, обишли су фирме које се баве угоститељством и грађевином. Тада су „уловили“ 143 радника „на црно“ од укупно 1.186, колико су их затекли на радном месту. Против неодговорних фирми поднето је укупно 40 прекршајних пријава.

(Вечерње Новости)