Прочитај ми чланак

ХАШКИ ЦИРКУС ПРОТИВ СРБИЈЕ: Шешељ ни теоретски не може у уторак бити у Хагу

0
Фото: Спутник

Фото: Спутник

Хашки трибунал послао је јуче захтев Влади Србије да се лидер радикала Војислав Шешељ врати у притвор у Шевенингену до 26. маја.

– Још нисам добио писмени налог, али остајем при ставу да се добровољно нећу предати, али нећу ни бежати. Шта ће бити, то морате питати премијера Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића. Ипак, имам поуздане информације да тужилац Серж Брамерц планира лично на леђима да ме носи у Хаг! – каже у свом стилу Војислав Шешељ у изјави за „Блиц“, након што је саопштио информацију из Трибунала.

Шешељ наводи да је овај захтев највероватније темпиран због конференције за новинаре на којој је изнео да се, након Македоније, и у Србији крајем јуна припрема терористичка акција „Орао“ уз подршку САД. И то уколико до тада, како каже, не пристанемо да уведемо санкције Русији.

– Мада је могуће и да не желе да будем на конгресу СРС 30. маја – каже он.

Колико је, међутим, ова брзопотезна одлука затекла и самог Шешеља, толико је затекла и кабинет у Немањиној 11. Како „Блиц“ незванично сазнаје, из Хашког трибунала су јуче само телефоном обавестили нашу амбасаду у Холандији да шаљу захтев, који је изненадио све у Влади. Наиме, овим захтевом практично почиње циркус, јер како се Шешељ неће добровољно вратити у Хаг, од власти у Србији се сада очекује да га хапси и испоручи. Трибунал ће, у супротном, пријавити Србију Савету безбедности УН као некооперативну.

Оно што је сигурно јесте да Шешељ свакако ни теоретски неће моћи бити у Хагу 26. маја. И у случају хапшења у складу са Законом о сарадњи са Хашким трибуналом он ће морати прво да буде приведен судији Вишег суда, затим мора да прође све процедуре пред домаћим судовима као да је хашки бегунац. Потом ће на одлуку судије о изручењу имати право жалбе. Све то у пракси траје од 10 до 15 дана. Да ће ова права у случају хапшења свакако искористити, потврдио је и сам Шешељ.

Иако Шешељ неће бити у Схевенингену до 26. маја, Трибунал захтева да се „тог датума или мало после тога бар ухапси“. А у Влади су нам јуче само кратко рекли да ће наредних дана донети одлуку о том питању.

– То је наставак волунтаризма који Хаг демонстрира у овом предмету и сукоба различитих нивоа судских инстанци унутар самог Трибунала. И све би то било у реду да се то не прелама преко леђа Србије. Иако смо завршили сарадњу са Хагом, ми сада морамо поново да се бавимо оваквим темама иако објективно имамо далеко већих проблема – каже за „Блиц“ Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Хагом. Он напомиње да ће Влада донети одлуку у складу са законима када размотри све аспекте случаја.

Наиме, лидера радикала на привремену слободу пустило је у новембру Претресно веће Трибунала без икаквих услова за њега и укључивања Владе Србије у тај договор. Међутим, Жалбено веће је већ у априлу тражило да Претресно веће опозове своју одлуку. Након што им је Шешељ доставио документацију о свом здравственом стању, Претресно веће је то одбило, али је тужилац Брамерц тражио од Жалбеног већа да самостално наложи његов повратак, што је то веће јуче и урадило и послало захтев у Србију.

(Блиц)