Прочитај ми чланак

ФАКУЛТЕТ НЕПОТИЗМА Маме и тате професори, а синови и ћерке асистенти

0
Фото: В.Т.

Фото: В.Т.

НИШ – Ћерке и синови половине професора на Машинском раде као асистенти на истом факултету. Непотизам је толико присутан да су често асистенти мами или тати на истој катедри.

– Све је почело са породицом Домазет. Бившег министра науке Драгана Домазета својевремено је запослила мајка Милица. После тога је професорка Љубица Чојбашић примила сина Жарка, а професор Мирослав Ђурђановић сина Драгана. Непотизам узима све више маха на Машинском факултету – прича огорчен професор Машинског факултета, који је из разумљивих разлога желео да остане анониман.

Ратко Павловић је примио сина Ивана на катедри за механику, на којој је он професор. Зоран Маринковић је запослио сина Драгана на катедри за конструкцију и логистику. Сада ради у Берлину и на нашем факултету. Отац Слободан Лаковић и ћерка Мирјана раде на истој катедри за термоенергетику. Отац Војислав Милтеновић и два сина студента, један Александар је запослен на катедри за конструкције. Ћерка Божидара Богдановића Јасмина докторирала је на катедри за хидроенергетике, где је и њен тата. Исти пример је и у случају Драгољуба Лазаревића, где је његова ћерка Анђела докторирала на татиној катедри, али је запослена на одређено време – истиче наш извор.

Према његовим речима, ретки су професори који нису удомили своју децу или блиске сроднике.

– Професор Душан Миловачевић предаје математику, а син Милош је на катедри за конструкције. Тата Драгиша Никодијевић и две ћерке на студијама исте области, једна запослена на истој катедри за хидроенергетику и друга у истој области на Факултету заштите на раду. Младен Стојиљковић и његов син на термоенергетици. Не примају само маме и тате него и тетке, па је тако професорка Драгица Миленковић запослила сестрића – прича забринути професор.

– Има и примера да су деца таленти, и да је требало да раде на факултету иако су им родитељи професори. Један од таквих је син професора Мирослава Ђурђановића Драган. Он је био један од најбољих студената свих генерација машинства. Иако га је тата запослио, сигуран сам да би био одличан и без помоћи оца. Нажалост, није остао у Нишу, већ је наставио каријеру у Америци – вели професор.

Ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић јуче није био расположен за коментар о непотизму на Машинском факултету правдајући се да је на службеном путу.

(Блиц)