Прочитај ми чланак

ВОЈСКА СРБИЈЕ одржаће две вежбе са Русима, а пет са НАТО

0
Фото: РАС / Горан Срданов

Фото: РАС / Горан Срданов

Припадници Војске Србије ће ове године, како је планирано, извести две заједничке вежбе са Оружаним снагама Руске Федерације а пет вежби у оквиру сарадње са НАТО, изјавио је данас портпарол Министаства одбране и ВС Јован Кривокапић.

Он је рекао новинарима и да је у оквиру сарадње са Европском командом Оружаних снага САД ове године планирано шест већих вежби.

Кривокапић је прецизирао да ће са ОС Руске Федерације две вежбе бити изведене у тој земљи и то заједничка тактичка вежба припадника Специјалне бригаде и ваздушно десантних јединица, као и тактичка вежба ваздухопловстава.

„Са колегама из Мађарске и Румуније ове године планирали смо четири веће вежбе а крајем маја на полигону Равњак у Крушевцу одржаће се међународна вежба Балкански одговор“, рекао је он.

Према његовим речима, у овој години планирано је више од 250 различитих врста вежби на националном нивоу, као и више од 20 мултинационалних вежби.

„Велики број вежби и резултати које на њима остварујемо потврђује да је у ВС успостављен и функцинише савремен систем обуке“, рекао је Кривокапић.

Према његовим речима, тај начин обуке одговара, пре свега, потребама домаћег система одбране али и захтевима и изазовима с којима се сусрећу наши мировњаци ангажовани у мировним мисијама под откриљем УН и ЕУ.

На Тиси код Титела данас је завршена вишеднавна вежба Плави удар 2015. коју су извели припадници Речне флотиле ВС.

(Танјуг)