Прочитај ми чланак

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НЕМА ШАЛЕ: У Бањалуци ухапшен Сејфудин Токић због заставе тзв. армије РБиХ

0
Фото: Независне новине

Фото: Независне новине

Председник Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудин Токић и Аднан Бајрић ухапшени су данас у Бањалуци, након што су у близини Скупштине града истакли заставу тзв. Армије РБиХ.

Токић и Бајрић биће испитани о околностима у вези са извршењем кривичног дјела изазивање националне, вјерске и расне мржње и нетрпељивости.

Токић и Бајрић су данас око 12.00 часова у Улици Српска на подручју између Скупштине град Бањалука и Храма Христа Спаситеља провоцирали грађане који су присуствовали обиљежавању 23 године од смрти 12 бањалучких беба.

На скупу, којем је присуствовало око 150 грађана, Токић је вербално напао поједине грађане, говорећи, између осталог, „ви сте геноцидна творевина“ и „ваша полиција је геноцидна“.

sejfudin tokic

Предсједница Владе Српске, Жељка Цвијановић, осудила је Токићев поступак и навела да свако треба да зна да у Републици Српској владају ред и мир и да је полиција сигурно имала оправдан разлог за Токићево привођење.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да је Токићев чин распиривање националне мржње јер се то десило испред храма Христа Спаситеља и на дан обиљежавања смрти 12 бањалучких беба.

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Миланко Михајилица осудио је Токићеве активности, истакавши да је добро што је полиција показала да се оне не могу некажњено проводити.

Повод за истицање заставе је годишњица од пријема БиХ у Уједињење нације, изјавио је Токић претходних дана када је најављивао овакав потез.

Токић је на прошлогодишњим општим изборима био кандидат за предсједника Републике Српске.

(Срна)