Прочитај ми чланак

СВАКА ЧАСТ: Покојни брачни пар тестаментом оставио милион долара Институту за мајку и дете!

0
др Радоје Симић

др Радоје Симић

БЕОГРАД – Покојни брачни пар Ђуро и Илинка Трифуновић из Канаде, тестаментом су Институту за мајку и дете у Београду оставили милион канадских долара. Трифуновићеви су пореклом са Косова, одакле су у Канаду отишли после Другог светског рата.

Почетком ове године, дечију болницу контактирала је адвокатска канцеларија из Канаде коју су Трифуновићи ангажовали за реализацију њихових жеља. У цео процес се укључила и њихова рођака која живи у Београду и која је заједно са осталим потомцима одлучила да новац добије баш Институт за мајку и дете.

Директор ове здравствене установе др Радоје Симић каже да је чин брачног пара Трифуновић за поштовање.

„То је чин без преседана. Тако нешто се није догодило, бар у последњих 30 година колико сам ја у здравству“, објашњава др Радоје Симић.

Он каже да је уплаћен први део донације у износу од 424.000 евра и да је већ размотрено у договору са чланом породице Трифуновић из Београда шта су приоритети и где ће новац бити уложен.

„План је да се реновира трећи спрат наше болнице са три одељења на којима се лече тешки болесници са ретким болестима. Та одељења ће бити и опремљена. Реконструисаћемо три лабораторије, за урођене поремећаје метаболизма, микробиологију и патологију“, објашњава директор Института за мајку и дете. Између осталог биће купљен и апарат артроскоп а план је да се купи и опрема за одељења интезивне неге.

План набавке треба да одобри Управни одбор Института за мајку и дете који ће о томе одлучивати сутра.

„Све ће бити транспарентно, ићи ће све преко јавних набавки уз одобрење Управног одбора и члана породице Трифуновић који ће имати потпуни увид у све што се буде радило“, каже др Радоје Симић.

(Блиц)