• Почетна
  • СВЕТ
  • Санкције се обиле Американцима, Руси преузимају Космос
Прочитај ми чланак

Санкције се обиле Американцима, Руси преузимају Космос

0

medjunarodna-svemirska-stanica_660x330

МОСКВА- Руски председник Владимир Путин наредио је конструисање нове руске свемирске станице, рекао је заменик премијера Дмитриј Рогозин.

„Председник је дао задатак да се створи нова свемирска станица. Ове недеље ћемо објавити планове за развој космонаутике „, рекао је он.

Јуриј Коптев, који је на челу Савета за науку и инжењеринг агенције Роскосмос, потврдио је у априлу да Русија планира да изгради нову свемирску станицу.

Раније је објављено да је функционисање постојеће Међународне свемирске станице може да се продужи до 2024.године.

Између 2017. и 2019. године, руски сегмент станице треба да буде обогаћен мултифункционалним лабораторијским модулом.

Руска страна не искључује да ће нови модул у 2024. бити пребачен у руску свемирску станицу.

Такође, према неким извештајима, Русија је спремна да поднесе БРИК групи (која се састоји од Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке) да заједнички Орбитал Статион.

Јури Коптев је рекао да би такав програм бити покренут ако Међународна свемирска станица буде угашена због политичких неслагања партнера.

Русија је у понедељак успелa да поново покрене моторе са свемирског брода прикљученg на Међународној свемирској станици (ИСС) и Схифт орбитnу станицu.

Успешни маневар је добра вест за поновно покретање свемирског програма Русије након поплаве кварова високог профила које су погодиле свемирски брод и спречиле да пристане уз ИСС, астронаути привремено заглављен у простору и губитак мексичке сателита .

„Као резултат завршетка маневара висина орбитне станице је повећана за 2,8 километара.“ Први покушај да се покрене мотор у суботу није успео.

ИСС је сада на правој висини потребној за троје њених чланова посаде да се врате на Земљу. Њихово путовање кући је већ одложено због неуспеха ракетног лансирања.
У суботу ујутру, неколико сати након неуспелог првог покушаја десне стране ИСС, Русија је такође изгубила мексички телекомуникациони сателит у пропалој покретању Протон-М носача ракете из космодрома Бајконур у Казахстану, када је ракета отказала при полетању.

Руски премијер Дмитриј Медведев покренуо истрагу након инцидента, захтевајући одговоре.
„Овај инцидент је последица системске кризе у Свемиркој индустрији,“ Дмитриј Рогозин, потпредседник владе задужен за ваздухопловном сектору, наводи у саопштењу.
Он је рекао да нови закон о потресао Роскосмос бити стављен пред Руски парламент у уторак.
Медведев је рекао да све одговорне стране „морају да схвате да морају да имају не само личну, веч и материјалну одговорност“ за неуспело лансирање .

„Осим финансијских губитака постоје и питања репутације „, додао је он.
Извор из свемира у сектору Русије, рекао је за државну Тасс новинску агенцију да ће бити потребно најмање две недеље да се утврди узрок неуспеха.

Русија је тренутно реформише своју свемирску индустрију.

„За 20 година, сектор није финансиран и особље није обучено,“ посланик Валериј Гартунг, који је на челу Комисије за свемирске индустрије у Русији парламенту, изјавио је за руску новинску агенцију РИА Новости.
Од понедељка успешна операција Прогрес М-26М летелице значи тројци људи на ИСС – руски космонаут Антон Схкаплеров, амерички астронаут Тери Виртс и италијански Саманта Цристофоретти – биће у могућности да се врати на Земљу року од неколико недеља.

Њихов повратак је већ одложен месец дана после неуспеха мисије априла. Комисија тренутно испитује узрок инцидента.

Нови ИСС тим, који је првобитно требало да полети 26. маја из космодрома Бајконур, кренуће крајем јула.Тачан датум за наредно лансирање на ИСС ће бити објављен након што комисија изађе са закључком 22. маја.

Москва је једина земља која још увек има могућност да пошаље астронауте у свемир, од кад су јој уведене санкције она је одила даље испоручивање мотора потребних за оваква путовања, због тога је приверемено обуставњено неколико свемирских мисија у САД, које нису ни близу развијања свог мотора.

 

Pravda