• Почетна
  • СВЕТ
  • САД ДАЈУ ОЛАКШИЦЕ Арапским земљама за куповину оружја
Прочитај ми чланак

САД ДАЈУ ОЛАКШИЦЕ Арапским земљама за куповину оружја

0
Фото: © AP Photo/ Jacquelyn Martin

Фото: © AP Photo/ Jacquelyn Martin

Четрнаестог маја, након састанка Барака Обаме са лидерима Савета за сарадњу Арапских земаља Персијског залива (ГЦЦ), САД је понудио помоћ у развоју ГЦЦ-вајд БМД система. Године 2013. САД је одлучио да третира ГЦЦ као међународну организацију за потребе свог ФМС програма, какo би олакшали извршење међународних уговора одбране.

Посебан статус које су Сједињене Државе доделиле Савету за сарадњу у Заливу (ГЦЦ) наведеном у ФМС програму, резултат је опсежне сарадње САД-ГЦЦ на заједничкој изградњи противракетне одбране, изјавио је у четвртак за Спутњик званичник америчког Стејт департмента.

„Сједињене Државе и наши ГЦЦ партнери су имали дугогодишњу продуктивну сарадњу на балистичким ракетама за одбрану (БМД), а ми смо имали продуктивне разговоре о заједничкој БМД изградњи. Ово је разматрано у одлуци председника у децембру 2013. за третирање ГЦЦ државе као међународне организације за инострану војну продају.“

„Састанак, који је одржан у Кемп Дејвиду са ГЦЦ у присуству лидера из Бахреина, Кувајта, Омана, Катара, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата, покрио је низ питања регионалне безбедносне сарадње, укључујући и БМД.“

Након састанка, Сједињене Државе су одлучиле да помогну спровођење студије о ГЦЦ балистичкој противракетној изградњи и да пруже техничку помоћ у развоју балистичког ракетног система раног упозоравања. Одлука америчког председника Барака Обаме из 2013. омогућава земљи „да испуни обавезу и направи Залив јачим, способнијим партнером у суочавању са многим изазовима наших заједничких интереса у региону“, закључио је званичник Стејт департмента.

Забринутост због иранског нуклеарног програма и напредак у балистичкој ракетној технологији…

Забринутост због иранског нуклеарног програма и напредак у балистичкој ракетној технологији приморао је земље ГЦЦ да разместе ракете типа „патриот“ и размисле о куповини THAAD система из Сједињених Америчких Држава.

 

(СПУТНИК)