Прочитај ми чланак

ИЗБАВЉЕН ИЗ ХАГА: Путин води Младића на лечење у Москву!

0

69

Постоји велика шанса да ће Хашки трибунал пристати да пусти Младића у Русију. Павел Дорохин као заменик Думе и председник Одбора Думе за индустрију, рекао је да ће Младић коначно добити прилику да се лечи у Москви

Бивши командант Војске Републике Српске, Ратко Младић, у августу може бити привремено пуштен на лечење у Русији, пише сеница.ру.

Ове године висока делегација из Русије коју је предводила академик Елена Гускова и председник Одбора за заштиту генерала Павел Дорохин посетили су Младића 9. априла у истражном затвору Хашког трибунала у Схевенингену.

Током посете, сложили су се са руководством секретаријата трибунала да Младића испита неколико руских лекара. Њихов долазак се очекује до средине јуна. Задатак лекара је да се припреми озбиљно болесног пацијента и пошаље у Москву на лечење у трајању од месец дана. Заказано је за август, за време летњег одмора у Хашком трибуналу.

Извор близак Павелу Дорохину рекао је да су већ неколико месеци активни дипломатски напори да се добије дозвола да Ратко Младић оде у Русију на лечење.

За разлику од претходних покушаја, сада постоји велика шанса да ће Хашки трибунал пристати да пусти Младића у Русију. Павел Дорохин као заменик Думе и председник Одбора Думе за индустрију, рекао је да ће Младић коначно добити прилику да се лечи у Москви.

На крају крајева, одлуци која се тиче његове судбине придружио се и председник Путин и владини званичници у другим земљама, као и неки од угледних људи у Западној Европи и Сједињеним државама. Сасвим је јасно да Хашки трибунал, у многим аспектима угрожава његово здравље, тако да такав гест у корист Младића ће омогућити Русији да делимично поврати изгубљено поверење.

Дорохин је убедио неколико лидера Хашког трибунала, да Младић буде ослобађен ради лечења.Али не зависи све од суда и судија, ово питање је више политичке природе.

Веровали или не, Русија тренутно ради са људима из НАТО само кроз дипломатску акцију у вези генерала Младића. Постоји велика вероватноћа да ће они који воде тај посао успети, и да ће Ратко Младић бити пуштен, барем привремено – преноси сеница.ру.

Он додаје да је здравље Ратка Младића изузетно лоше и да га одржава само општа подршка и јака воља.

До краја јуна ће се коначно знати да ли Ратко Младић иде на лечење у Русији током летње паузе у раду Хашког трибунала у августу. Шансе су велике.

Ало.рс