Прочитај ми чланак

ДАНАС БИ ИМАЛИ 23 ГОДИНЕ: Никад им нећемо опростити трагичну смрт 12 бањалучких беба! (видео)

0

У ратно пролеће 1992 у бањалучком клиничком центру одиграла се права драма због недостатка кисеоника у породилишту јер су сви копнени и ваздушни путеви били блокирани.

На данашњи дан навршава се 23 године од смрти 12 беба које су рођене у бањалучком породилишту од 22. маја до 19. јуна 1992. године, а које су преминуле због забране Савета безбедности УН да се болници допреми кисеоник.

Подсетимо у касно пролеће 1992. године у бањалучком клиничком центру одиграла се права драма. У породилишту није било кисеоника, јер су сви копнени правци према Србији били затворени. Такође и ваздушни пут је био онемогућен, јер је тада Савет безбедности УН забрани летове над територијом Босне и Херцеговине.

Због недостатка кисеоника умрло је 12 беба, док је тринаеста беба Слађана Кобас умрла 13 година после овог стравичног догађаја, а преживела четрнаеста беба Марко Медаковић данас живи са тешким физичким и менатлним оштећењима.

Смрт 12 бањалучких беба био је повод за једну од највећих битка рата у БиХ “ Операцију Коридор” с којом су коридором живота повезани запад и исток Републике Српске.

Поводом ове трагедије у Бањалуци је подигнут Споменик 12 беба на Новом гробљу где че данас бити одржан парастос трагично настрадалим бебама, а код Спомен- обележја “ Живот” у центру Бањалуке биће положени венци.

Иначе пре две године у Бањалуци је био промовисан документарни филм “Дах живота”, који говори о трагичној смрти дванаест беба у бањалучком Клиничком центру ратне 1992.године.

Извор: Курир.рс