Прочитај ми чланак

РУСИЈА ПОМАЖЕ СРБИЈИ: Десет возила за МУП из Српско-руског хуманитарног центра

0

1473593

Конвој од 10 специјалних ватрогасних возила са опремом кренуо је из Српско-руског хуманитарног центра у Нишу за Београд, а 21. маја возила ће бити предата на коришћење МУП-у Србије.

Први заменик Српско-руског хуманитарног центра (СРХЦ) Вјачеслав Власенко рекао је да, у зависности од опремљености, вредност једног специјалног возила износи од 600.000 до 800.000 долара, преноси Танјуг.

„У Нишу ће остати два специјална возила, али ће се ауто-парк у том граду повећати у наредном периоду, јер се Ниш налази на месту са ког је лако реаговати у целом региону“, рекао је Власенко новинарима.

Возила ће МУП-у бити свечано уручена у центру Београда.

Власенко је рекао да су СРХЦ данас посетили представници Програма Организације УН за друштвени развој (УНДП), који су се упознали са тим центром и његовим ресурсима за пружање помоћи у ванредним ситуацијама.

Према његовим речима, СРХЦ располаже са довољно ресурса да помогне и да остварује добру сарадњу са земљама балканског региона.

Власенко је рекао да је у саставу делегације УНДП било представника са Косова и Метохије, а назив Косово у материјалу који подељен новинарима означен је звездицом.

Центар је Македонији, Албанији и Босни и Херцеговини упутио нацрт Меморандума о разумевању, којим се дефинишу процедуре хуманитарног деловања у ванредним ситуацијама, рекао је раније Власенко новинарима и додао да су реакције тих земаља позитивне.

Представници СРХЦ прошлог месеца су учествовали на конференцији Програма за упознавање и спремности на катастрофе у Југоисточној Европи (ДППИ СЕЕ) у Београду.

ДППИ СЕЕ је организација и елемент механизма хуманитарне заштите становништва ЕУ.

Градски већник Жарко Ранковић подсетио је да је СРХЦ Нишу предао на коришћење пет „лада нива“ и да град са Центром има посебан Меморандум о разумевању, који омогућава лакшу комуникацију и бржу интервенцију у случају ванредне ситуације на подручју Ниша.

Спутњик