• Почетна
  • СВЕТ
  • Доналд Туск: „Русија има велики програм пропаганде и дезинформација против ЕУ“
Прочитај ми чланак

Доналд Туск: „Русија има велики програм пропаганде и дезинформација против ЕУ“

0

donaldtusk

Председник Европског савета Доналд Туск оценио је у разговору за белоруски Радио Свабода да је Европска унија од белоруског председника Александра Лукашенка добила сигнале о приступу кризи у Украјини који веома обећавају и да треба изразити захвалност за улогу коју је одиграла Белорусија у постизању споразума у Минску.

Туск је признао да није само он био изненађен што су Лукашенко и белоруска влада помогли у решавању кризе у Украјини и постизању споразума из Минска о источној Украјини.

„Уверен сам да смо дужни да покажемо да смо спремни да изразимо захвалност за тај део званичних белоруских активности а ако приметимо неке позитивне предлоге, сматрам да смо дужни да кажемо да је то исправан смер“, казао је Туск, пренели су данас пољски медији.

Европски званичник је, међутим, подсетио да Европа ништа не мења у главним принципима а то су људска права, демократија и слобода за обичне људе.

Доналд Туск изјавио је да не само у земљама Источног партнерства, већ и у срцу Европе проблем постала руска пропаганда.

„ЕУ има и сигнале и доказе за то да Русија има велики програм пропаганде и дезинформација против Европе“, рекао је Туск али је додао да је уверен да пропаганда ипак нема шансе против истине.

Туск је казао да су Европи потребна не само техничка средства – радио станице, интернет и телевизија већ и стална сарадња институција и истраживачких центара који би доносили истините информације и статистике о Европи и дешавањима у Украјини.

Поводом предстојећег самита Источног партнерства и јавног разочарања Грузије, Украјине и Молдавије што ни ове године неће бити укините визе за путовања њихових грађана у ЕУ, као и недостатка јасног обећања да ће приближавање стандардима бити крунисано једног дана и пуноправним чланством у Унији, Доналд Туск је подсетио да Источно партнерство није никада било замишљено као званично обећање чланства у ЕУ.

„Чежња да се постане члан ЕУ је релативно нова. Оне, имам на уму Грузију, Молдавију и Украјину имају право на европске снове. Сматрам да је наша обавеза и доживљавам то и као своју личну обавезу, да не дајемо лажна обећања да је то могуће сутра или прекосутра. Већ да кажемо да је пут у Унију, који можда не значи чланство у догледној будућности, пут ка европским стандардима, нашој култури и политичкој заједници можда у наредним годинама неформалан али уз нашу помоћ“, казао је Туск.

Председник Европског савета је о укидању виза казао је да је видљив напредак у Грузији и Украјини и да ако и у новембру буде позитивних вести, визе за шенгенски простор могу да буду укинуте 2016. године.

Летонска престоница Рига домаћин је самита Источног партнерства 21. и 22. маја на коме учествују представници ЕУ и шест бивших совјетских република које су ушле у тај програм приближавања Европи – Азербејџан, Белорусија, Јерменија, Грузија, Молдавија и Украјина.

(Танјуг)