Прочитај ми чланак

ПАРЛАМЕНТАРНЕ СТРАНКЕ Косово и Метохију бришу из Устава?

0
vucic skupstina srbije 5_v4 big

Фото: Танјуг – Зоран Жестић

Ове недеље ће Акциони тим за промену Устава, састављен од представника парламентарних странака, одржати први радни састанак.

Председник тима, шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић, уверава јавност да ће се посланици прво фокусирати на измену политичког изборног система, односно на смањење броја народних посланика са 250 на 150, те да ће се с предлозима измена ићи корак по корак.

Бабић каже да су спремни да саслушају предлог сваког заинтересованог грађанина у Србији и демантује раније спекулације медија да ће странци писати највиши правни акт.

– Наравно да нам странци неће писати Устав – тврди напредњачки функционер.

Без обзира на то колико се пажња одвлачила причом о промени изборног система, већи део јавности је уверен да иза иницијативе о промени Устава стоји пре свега намера да се из преамбуле избаци став да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије. Отуд се иницијатори толико упрежу да се постигне што шири консензус у друштву, а креће се изокола, од смањења броја посланика.

И нови председник САНУ Владимир Костић осврнуо се на могуће брисање Космета из највишег правног акта.

– Не може ниједан народ да се олако одрекне Дечана, Грачанице… Не зато што је то нешто о чему треба да причамо нашој деци, него зато што део, практично, нашег етноса, почиње и са тих фресака и из те приче, колико год да смо лутали или ишли у овом или оном правцу. Будемо ли одсечени од тога, бићемо као неко ко почиње своје школовање у четвртом разреду гимназије, не успевши да научи ниједну лекцију пре тога – рекао је академик за Б92.

Још почетком прошле године, када се по кулоарима причало да су у плану ванредни избори иако је владајућа већина била стабилна, говорило се да циљ новог изласка на гласање није само устоличење Александра Вучића на место премијера, већ потреба страних спонзора СНС-а да њихових штићеници на врхунцу популарности обезбеде двотрећинску већину у Скупштини, неопходну за промену устава.

– А то значи избацити Космета из преамбуле, регионализовати (читај: конфедерализовати) Србију, омогућити „истополне бракове“, додати латиницу као службено писмо – предвидео је тада социолог Слободан Антонић.

Извор: vesti-online.com