Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКИ ФИЛОЗОФ РЕЖИС ДЕБРЕ: Тачи тужи Србију да одбрани себе

0

Rezis-Debre 3

Француски филозоф о решавању косовског питања и суживоту различитих народа, западној пропаганди, терористичким нападима. Такозвана међународна заједница искључује две трећине света.

Најава Приштине да ће тужити Београд за геноцид део је политичке пропаганде. Реч геноцид не би смела да се користи тек тако. Она је као оружје, пушка… Сигуран сам да читава та идеја није објективно заснована, а знамо да су сами руководици са Косова данас предмет оптужница, због чега такве објаве видим као њихов напад да одбране себе.

НЕСТАЋЕ И НАЗИВ „СОЦИЈАЛИЗАМ“

У Западној Европи сасвим су минорне партије левице које баштине оригиналне циљеве социјализма. Сам социјализам се преобратио и прилагођава се новој околини у којој доминира економија. Ускоро ће ишчезнути и само његово име. Од социјалистичке партије у Француској остало је само име – каже Дебре, који је шездесетих проучавао социјалистичке покрете у Латинској Америци, постао близак са Кастром, Геваром и Аљендеом, да би у Боливији био ухапшен и осуђен на 30 година затвора. После четири године ослобођен је након међународне кампање, у којој је учествовао и Сартр.

Ово за „Новости“ каже француски професор, филозоф и писац Режис Дебре, који је осамдесетих био саветник за међународне односе Франсоа Митерана, а 1999. године после посете Србији, подигао глас против НАТО бомбардовања, отвореним писмом тадашњем председнику Француске Жаку Шираку, у ком је изнео да нема кључног разлога за агресију. У Србији му је објављена књига „Увод у медиологију“ („Клио“).

* Мислите да је у сусрет оснивању Специјалног суда за злочине ОВК, најава овакве тужбе против Србије прављење контратеже?

– Свакако.

* Да ли међународној заједници фали креативности да би се нашло решење за косовско питање или некоме погодује ово „тињајуће“ стање?

– Прво, не знам шта је то међународна заједница. То је измишљотина западне пропаганде. То што се данас зове међународна заједница искључује две трећине постојећег света – Кину, Индију, Африку и Латинску Америку и подразумева САД и део Европе, односно 10 одсто становништва планете, због тога не користим тај термин.

* Ако бисмо под међународну заједницу подвели Уједињене нације, да ли оне данас имају утицај да допринесу да се дође до компромиса око овог или било ког другог сличног проблема у свету?

– Нажалост, мислим да не. У УН имате оне који имају право вета и који паралишу одређене иницијативе, а са друге стране УН је чувар мира или служе као снага раздвајања само онда када су се стране већ договориле о нечему. Другим речима, оне делују а постериори уместо а приори.

* Како доћи до решења за косметски чвор, ко све треба да буде укључен?

– ЕУ свакако има чвршћи оквир него УН да се тиме бави, а треба видети постоји ли ефикасна заштита мањина и конкретно српске мањине на Косову. Међутим, ако се гледа из економског и социјалног угла, Косово је држава у кризи, тако да нисам сигуран да има будућност.

* Имајући у виду напад на редакцију „Шарли ебдоа“ у Паризу, па и најновије терористичке акте у Републици Српској и Македонији, може ли се рећи да је миран суживот различитих етничких и религијских заједница привид или је постизање склада нужно и достижно?

– Тај проблем је стар већ десет хиљада година, а чудотворан лек не постоји. Постоји међународно право које би могло да се примењује уз много амнезије и уз исто толико људскости грађанства. Да би се неко данас добро бавио политиком, он мора да проучи историју религије.

Извор: Вечерње новости