• Почетна
  • ВИДЕО
  • DEEP RESOURCE: Ердоган жели да изврши инвазију на Јерусалим и Шпанију
Прочитај ми чланак

DEEP RESOURCE: Ердоган жели да изврши инвазију на Јерусалим и Шпанију

0

erdogan kao sultan

Турски ми није оно што је некада био, али према овом извору, турски председник Ердоган је прошлог петка у Ерзинцану у централној Турске  одржао говор са прилично запаљивим садржајем.

Ердоган жели да успостави мир између сунита и шиита и да заједно поново освоје Јерусалим, посебно Ал Акса џамију. Премијер Ахмед Давутоглу је недавно рекао да „Јерусалим припада муслиманима, а не Јеврејима“.

Ни Јерусалим му није довољан, Ердоган хоће да муслиманима врати и Шпанију (Ал-Андалус).

erdogan idil

Није то ништа ново, припада стандардним муслиманским уверењима. Необично је што се Ердоган усудио да јавно изнесе шта мисли, а што је у складу са напредовањем Исламске државе у Ираку и његовом незаинтересованошћу за сукоб са Ираном.

И да додам – руководство Сједињених Америчких Држава ће грдно зажалити ако одлучи да Асада уклони с власти, јер би то отворило пут муслиманској војсци под командом Турске, да се окупи на границама Израела. Али, нека им је са срећом. Да будем искрен, мислим да пред Израелом није сјајна будућност.

Извор: Deep Resource

Ћирилизовано

Потрајало би да вас подсећамо на Ердоганове изјаве у погледу српских земаља. И уредник сајта Deep Resource је раније више пута упозоравао на његове тежње да обнови Отоманску империју – превели смо рецимо Ћирилизовано: Султан Ердоган – али овог пута вашој пажњи препоручујемо једну врло индикативну вест од синоћ:

A member of special force stands guard on board of Turkish navy ship Giresun during a farewell ceremony in Aksaz Navy Base near coastal town of Marmaris in Mugla district February 17, 2009. Turkish Navy Ship Giresun will join in the multi-national patrolling of the Gulf of Aden and waters off the coast of Somalia.  REUTERS/Umit Bektas (TURKEY)

REUTERS/Umit Bektas (TURKEY)

 

Турска: Војници у затвору због претреса

Седморица војника биће задржано у затвору у Турској до суђења поводом пресретања камиона који су, како се наводи, били натоварени оружјем упућеним у Сирију.

У рацијама последњих дана у вези са овим случајем је ухапшено 10 војника, чије је саслушање у Истанбулском кривичном суду трајало цео дан, након чега су тројица пуштена док ће седморица суђење дочекати у затвору, преноси АФП.

Они су оптужени за чланство у терористицкој групи, ометање рада владе и шпијунажу.

Притворени војници су јануара 2014. у јужним турским провинцијама Хатај и Адана заустављали и претресали камионе у близини границе са Сиријом због сумње да се у њима кријумчари оружје.

Према информацијама које су се појавиле на интернету, застављени камиони су припадали Турској националној обавештајној организацији (МИТ) и требало је да испоруче оружје сиријским побуњеницима који се боре против режима Башара ал-Асада.

Иако жели да види Асадов одлазак с власти, Турска одувек оштро одбацује оптужбе да помаже сиријске побуњенике. Турске власти настоје да поменути случај прикажу као „масло“ проповедника Фетулаха Гулена, који живи у САД.

Гулена турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужује за „вођење паралелне државе“ преко својих симпатизера у судском и полицијском систему Турске.

Турска влада је наметнула потпуну блокаду медија, укључујући и друштвене мреже, у вези са случајем претресаних камиона, а истрага о њему се води у потпуној тајности.

Председник Ердоган је данас у говору у Кајсерију имао један од ретких осврта на овај случај, истакавши како је претресање камиона смишљено да би се „послала одређена порука свету“ и да то представља „издају“.

Раније овог месеца Турска је ухапсила и четворицу тужилаца који су наложили претресање камиона и они такође очекују суђење у затвору.

Извор: Б92

За Ћирилизовано, Магацин, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић