• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • СРАМОТА: На прослави Дана победе државни врх Србије понизио Русе и руског амбасадора!
Прочитај ми чланак

СРАМОТА: На прослави Дана победе државни врх Србије понизио Русе и руског амбасадора!

0
У којој држави ми живимо - иза леђа премијер Србије Александра Вучић истакнута прво америчка, па советска и српска застава (Фото: Танјуг - Раде Прелић)

У којој држави ми живимо – иза леђа премијер Србије Александра Вучић истакнута прво америчка, па советска и српска застава (Фото: Танјуг – Раде Прелић)

Званична Србија је  синоћ у препуном Сава центру, на прослави седамдесет година од победе над фашизмом, у организацији  и покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на којој је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић, понизила Русију, руску помоћ српском народу у Другом светском рату и читаву антифашстичку борбу народа Србије.

Свечаности су у Сава центру, осим премијера Србије Александра Вучића, присуствовали и председница парламента Маја Гојковић, државни званичници, руски амбасадор Александар Чепурин и други представници страних амбасада (без америчког и британског амбасадора), верских заједница и остали бројни гости, а почела је државном химном коју је извела девојчица Ивона Рамбосек.

Након тога се, уз велико чуђење и незадовољство публике, званични спикер прославе, осим на српском, скупу обратио и на енглеском језику истакавши све време на првом месту улогу Сједињених Америчких Држава, а тек после Советског Савеза, у победи над нацизмом и ослобођењу тадашње Југославије од западног окупатора.

Иначе, од присутних амбасадора, највећи број њих је долазио са простора некадашњег СССР, где и данас већина становништва говори или познаје руске језик, а енглески језик им је стран.

Омаложавање улоге Русије и советских народа у Другом светском рату и неправедно истицање америчких заслуга за борбу против нацизма настављено је и у даљем наставку приредбе. Наиме, када су на бину били доношене заставе победника над нацизмом, опет је на првом месту истакнута америчка, а тек иза ње и советска застава.

Са провокацијама, од стране организатора прославе окончана је ова свечаност пошто је званичан спикер овај скуп завршио на енглеском језику, а да се током приредбе ниједном речју није обратио гостима или публици  и на руском језику.

Други светски рат

На простору некадашње Југославије, у борбама за ослобођење од западног нацистичког окупатора погинуло је неколико хиљада советских војника, а рањено  пар десетина хиљада бораца. Без помоћи СССР партизански покрет не би  до краја Другог светског рата успео да протера немачког окупатора, његове савезнике и колаборационисте из тадашње Југославије.

Истовремено, ниједан амерички војник није страдао за ослобођење тадшње Југославије и српских простора од нациста; шта више, током савезничког (америчко-енглеског) бомбардовања српских градова током 1944. г. погинуло је скоро 10 000 хиљада становника Србије, а српски градови, поготово Београд и Ниш, су претрпели много веће разарење него током немачког бомбардовања Београда и нацистичког освајања српских простора у априлу 1941. год.

На свечаној Академији поводом обележавања седам деценија од победе над нацизмом, у дрштву државног врха Србије амбасадор Русије Чепурин, а нема представника САД или Велике Британије. (Фото: Раде Прелић)

На свечаној Академији поводом обележавања седам деценија од победе над нацизмом, у друштву државног врха Србије, амбасадор Русије Чепурин, а нема представника САД или Велике Британије. (Фото: Танјуг – Раде Прелић)

Говорници

Скупу се обратио и српски премијер Александар Вучић.

– Славимо то што су наши људи поднели жртву, победили немачку чизму и усташки нож. Остаје за понос чињеница да је управо српски народ био окосница борбе. Ово је велики дан за нашу земљу, Дан победе и баш зато наша војска је данас поносо марширала на Црвеном тргу у Москви. Српску тробојку са поносом носили смо и у Кијеву – казао је Вучић.

Претходно се окупљенима обратио и амбасадор Русије у Србији, Александар Чепурин.

– Ја мислим да је овај догађај био са једне стране најтужнији, а са друге највеличанственији у нашој историји. Сећамо се и ценимо допринос наших савезника, али знамо да су главни допринос дали народи СССР и СФРЈ – казао је Чепурин подсетивши на 26 милиона жртава у Совјетском савезу и 1.7 милиона жртава у Југославији.
Он је додао и да Руси никада неће бити протв Срба, као и да мисли да Срби никада неће бити против Руса.

Захваливши се свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, Чепурин је рекао да су ипак највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.

– Знамо како се својих жртава сећају Јевреји, Јермени, а нама кажу – можда да заборавимо жртве. Али ми не можемо да заборавимо. И данас иако је прошло 70 година осећамо величанственост те победе – рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да жели да ово што говори не буде уперено ни против кога.

– Хвала нашим народима, војницима, ветеранима. Сећамо се вашег подвига и увек ћемо чувати сећање на њега. Наша победа је заједничка и увек ћемо се сећати. Нећемо заборавити јер је то у нашим генима, а и наша будућност у многоме зависи од тога – закључио је Чепурин.

И Вучић и Чепурин говорили су о јединству народа Европе. Српски премијер истакао је да су Срби део Европе. а то право су стекли огромним жртвама 1918. и 1941. године.

-То је право у крви и право у жртви. Данас Европа јесте овде у Србији, ми не преговарамо где смо и ко смо. Европа није наша награда. Идемо напред и ништа нас неће зауставити – поручио је Вучић.

Говорио је и Зденко Дупланчић, пуковник авијације у пензији и члан НОБ-а који је истакао да је у Југославији постојао само један ослободилачки покрет.

-Са народом је остала само КПЈ на челу са другом Титом. Другог антифашистичког поокрета није било – говорио је он.

Он је оценио и да су “срамни покушаји да се рехабилитује четнички покрет и његов врховни штаб јер тај покрет није ни водио борбу против фашистичких окупатора“.

-‘Рехабилитовати назив четнички покрет који извршио бројне злочине била би највећа срамота за Србију. Рехабилитација четничког покрета била брука за цео српсли народ – поручио је Дупланчић, а из публике су се зачули звиждуци.

У оквиру културно – уметничког програма хор и оркестар “Браћа Барух“ извели су песме „Слободо“, “По шумама и горама “ и руску песму “Дан победе“, а приказани су и снимци Београда током рата и после ослобођења.

У оквиру порграма, наступили су и глумци, а у сали су била и бројна деца из уметничке школе Артимедиа која су носила савезничке заставе.

Скуп је завршен приказивањем филма “Битка за Севастопољ“, а и ватромет на Ушћу у 23 сата.

Извор: Србин.инфо, Танјуг