Прочитај ми чланак

ПАНИКА У ХРВАТСКОЈ: Руска нуклеарна подморница код Дубровника

0

rusija-podmornica

И док финска морнарица и даље по својим територијалним водама „лови“ фантомску подморницу, слична ситуација дешава се и у Јадранском мору. Како је објавила Слободна Далмација, у близини хрватске поморске границе, нешто јужније од Дубровника, забележено је непознато пловило које је неко време ронило на дубини перископа. Пловило није идентификовано, пише хрватски лист, а претпоставља се да је у питању руска нукеарна подморница.

Слободна Далмација је објавила да је врло вероватно у питању руска подморница, будући да су Руси и Кинези недавно најавили заједничке морнаричке вежбе у Медитерану.

– Сигнал је врло вероватно забележен мрежом сонара. Нема друге методе која би тачније могла да потврди присутност подморнице. А будући да се у Италији, посебно на њеном југу, налази цела плејада НАТО институција, почевши од база па до разних војних комплекса, сасвим је очекивано да се Отрант већ дуги низ година надзире на такав начин – рекао је Игор Табак, војни аналитичар портала Обрис.орг.

Он је додао да сумња да подморница није могла да се идентификује јер постоје базе звучних сигнатура великог броја подморница које се редовно освежавају.

– Да ли се ради о Русима? Вероватно, ако узмемо у обзир последње догађаје и њихову присутност у Балтику, у Северном и Црном мору. Били смо сведоци интензивних прелета руских бомбардера, зашто би се Путин ограничио само на авијацију – рекао је Табак, а заједничка руско-кинеска вежба у Медитерану потврђује његове речи.

Москва је саопштила да ће те две државе од 11. до 21. маја спровести морнаричку вежбу под називом „Заједничко море 2015”. Њен главни циљ је „продубљивање пријатељске и практичне сарадње између две земље, као и јачање заједничких напора на супротстављању безбедносним претњама на мору”.

У вежбама ће учествовати и Црноморска флота, у чијим ће се редовима убрзо наћи и нова подморница класе Варшавјанка, којој је НАТО дао кодно име „Црна рупа“. Две такве подморнице поринуте су у последњих шест месеци, а тренутно се налазе на тестирањима.

– Тешко да се ради баш о таквом типу подморнице, јер сигурно не би новим пловилом, које је још у фази тестирања, искушавали спремност НАТО. Треба доћи до Медитерана, а пловидба тако плитким и надзираним морем није једноставна – објаснио је војни аналитичар.

Прва подморница класе Варшавјанка, односно Кило, Новорсијск, већ се налази у оперативној употреби у руској морнарици. Ова класа укључује модернизовану технологију смањене радарске приметности и акустичности, повећан борбени домет и могућност напада на копнене, површинске и подводне циљеве. Због тога што је тако тиха и што ју је врло тешко открити, НАТО ју је прозвао „Црна рупа“.

Ове подморнице су посебно пројектоване за противбродску и противподморничку борбу у приобалним водама. Класа Варшавјанка је дуга је 75 метара и има 57 чланова посаде.

 

Слободнадалмација.хр