Прочитај ми чланак

„РУСКИ ЛИБЕРАЛИ живе у заблуди већ 300 година”

0
Фото: ЕПА/Сергеј Илнитски

Фото: ЕПА/Сергеј Илнитски

Познати руски писац Захар Прилепин пише о заблудама руских либерала, које трају већ 300 година. Као пример он наводи ставове руског социолога и публицисте, идеолога панславизма Николаја Данилевског из 19. века, који се са иронијом односио према тадашњим проевропски оријентисаним истакнутим руским мислиоцима.

„Што гласније рецимо да је наша регија европска, европска, европска, да нам је прогрес милији од живота, стагнација страшнија од смрти и да нема спаса ван прогресивне европске целокупне људске цивилизације. Да изван ње не може постојати никаква цивилизација и да изван ње нема прогреса. Тврдити супротно је погубна јерес, која осуђује неверника, ако не на спаљивање, онда у сваком случају на изопштење из друштва мислилаца и на њихов презир. И све је то потпуна бесмислица, до те мере површна, да је срамота оспоравати јеˮ, писао је Данилевски у свом чланку који је објављен 1869. године.

„У данашње време ово би било ʼтроловањеʼˮ, пише Прилепин.

Он цитира Данилевског, који исмева идеју да Европу насељавају аријевска пленема. Данилевски такође наводи да је производња у Кини напреднија од оне у „прогресивној Европиˮ, као и да се многе привредне гране у Кини налазе на нивоу који је за Европу недостижан.

Прилепин наводи да је „забавно то, што је Данилевски писао о прогресивном покрету пре 150 година и да се спор на ову тему није померио са мртве тачкеˮ. Како каже, „наши прогресисти су исто толико прогресивни као и конзервативциˮ.

Он додаје да руски прогресисти и либерали живе у времену од пре чак 300 година, јер су, како каже, и при Петру Великом, носећи перике, презирали „старомодну Русијуˮ.

„А сматрају да живе у 22. веку. То је анегдота без крајаˮ, рекао је Прилепин.

Чланак преузет уз дозволу РУСКЕ РЕЧИ