Прочитај ми чланак

САНДА: Вучићу не одговара раст опозиције која је против уласка Србије у ЕУ и НАТО

0
Фото: Ненад Златановић

Фото: Ненад Златановић

Потез неколико чланова нашег најужег руководства је покушај слабљења ДСС и „Патриотског блока“. То иде наруку само напредњацима, јер њима не одговара раст опозиције која је против уласка Србије у ЕУ и НАТО.

Тако је председница ДСС Санда Рашковић Ивић оценила за „Новости“ иницијативу Андреје Младеновића, Борка Илића, Миленка Јованова и још 17 функционера да затраже ванредне партијске изборе и њену смену.

Хоћете ли да кажете да ваши саборци желе да помогну СНС?

– Желим да верујем да то није тако.

Да ли ћете спровести санкције против побуњених функционера?

– Они имају отворена моја врата за разговоре. Закорачили су у лошем правцу и видећемо да ли ће да стану.

Може ли доћи до озбиљног раскола на седници Главног одбора 23. маја?

Председништво је једногласно одбацило неаргументоване наводе за сазивање ванредне изборне скупштине. Очекујем подршку ГО за страначку политику. То је позиција оштре опозиције. Било је прича да је странка под контролом Вучића и СНС. Сад се види да смо Председништво и ја брана за то.

Зашто „побуњеници“ тврде да сте изневерили обећања која сте дали кад сте изабрани?

– Обећала сам да ћу окупити „Патриотски блок“ и он је формиран. Обећала сам приближавање Русији и била сам два пута у тој земљи и једина сам Српкиња која је говорила у руској Думи. Обећала сам да ћу променити статут ДСС и почео је и тај посао, јер је оформљена статутарна комисија…

Постоји ли у ДСС струја која заговара коалицију са ДС?

– Та струја не постоји. Држим исту критичку дистанцу у односу на СНС и ДС. Демократе су удариле темеље слабљењу државе и економије, коју су напредњаци интензивније наставили.

Чини се да је запело на обећању да ће локални одбори имати аутономију да сами склапају коалиције?

– Одбори апсолутно имају пуну аутономију.

Али, политички сукоб је настао кад сте предложили да ДСС изађе из власти у Београду?

– Нити намеравам да сама доносим одлуку о томе, нити ћу да присиљавам било кога. Али штетни пројекат „Београд на води“ омогућен је републичким законом, па је тако и главни град постао државно питање. Ако останем у мањини и прегласају ме унутар странке, прихватићу одлуку. Не може нико да ми оспори право да изнесем став да власт у Београду треба напустити.

Незадовољни тврде и да је угушена комуникација у странци, а да одлучују и „сиве еминенције“?

– За седам месеци, колико сам на челу ДСС, одржали смо 20 седница Председништва на којима није било забрањених тема. Прича о сивим еминенцијама је смешна и бесмислена. Саветујем се са бројним људима, и имам сараднике који ми помажу, али не доносе одлуке.

Критикују вас и зато што нисте позвали присталице на протест који су организовале Двери у Београду?

– То је парадоксална замерка јер сам ја иницирала савез са Дверима и заговарам предизборне коалиције са њима.

Извор: Вечерње новости

DSS f d
УСВОЈЕНА СТРАТЕГИЈА ДЕЛОВАЊА ДСС

Председништво Демократске странке Србије је на својој седници одржаној 4. маја 2015. године једногласно подржало досадашњу политику ДСС и утврдило Стратегију даљег политичког деловања коју ће понудити на усвајање Главном одбору странке.

Председништво је одбацило неаргументоване наводе изнете у захтеву групе чланова ДСС за сазивање ванредне изборне скупштине странке.

Председница странке Санда Рашковић Ивић заказала је седницу Главног одбора за 23. мај ове године, а у складу са ранијим договором на Председништву странке одржаном 15. априла.

Председништво је оценило да странка ни у чему није одступила од својих темељних начела и програмских ставова, али да је потребно побољшати методе деловања странке, као оштре опозиције садашњем режиму Српске напредне странке, као што је то била не мање штетном режиму Демократске странке.

Председништво је донело одлуку да ДСС неће да улази у предизборне коалиције на наредним изборима са Српском напредном странком, нити са Демократском странком, осим у национално мешовитим срединама. Демократска странка Србије ће на изборе излазити у оквиру Патриотског блока свуда где је то могуће.

О послеизборним коалицијама у локалу одлучиваће локални одбори после избора, у складу са програмом ДСС.

Извор: ДСС, Србин.инфо