Прочитај ми чланак

ПОЧЕЛО ЈЕ: У памет се, Македонци!

0

skopljeprotest01

Започете демонстрације у Скопљу везују се за откривене доказе о вези Викторије Нуланд и њеног тима са лидерима протеста.

У понедељак је група од 50 наоружаних људи блокирала зграду Исламске заједнице у Скопљу. Напад је био последица сукоба између бившег скопског муфтије Ибрахима Шабанија и реиса Исламске верске заједнице Сулејмана Реџепија.

Сукоб верских вођа Исламске заједнице је кулминирао упадом Шабанијевих наоружаних присталица у седиште те верске заједнице. Шабани, кога је Реџепи на недавном тајном састанку сменио са те позиције, силом и оружјем преузео је руковођење Исламском верском заједницом, а све је почело сукобом око новца.

Исламска заједница у Македонији је наводно без поглавара јер тренутно руководство више није легитимно. Македонски медији јављају да ће том верском заједницом руководити разрешени скопски муфтија Ибрахим Шабани, док, како се наводи, „не врати мир и право и Исламску заједницу“.

Како преноси македонска агенција Фена, блокада се и даље наставља, а Хаки Агуши, председник скупштине Исламске заједнице, који подржава Реџепија, рекао је како се „овај сукоб мора решити на миран начин и без насиља“.

У Скопљу се још нису стишале страсти око сукоба унутар Исламске заједнице, а у уторак касно увече су у главном граду Македоније избили насилни сукоби, и то на протестима на којима се окупило најмање хиљаду људи који су тражили оставку владе због убиства из 2011. године, када је македонска полиција у постизборној прослави једног младића претукла до смрти.

У нередима је повређено најмање 19 људи – 15 полицајаца, један фотограф и три демонстранта. Како би растерала демонстранте који су узвикивали „убице!, убице!“ и захтевали оставку владе, полиција је користила сузавац и водене топове. Демонстранти су бацали предмете и разбијали прозоре зграде владе, превртали аутомобиле паркиране у близини и запалили неколико контејнера.

АФЕРА НЕШКОВСКИ

Опозициони челник македонских социјалдемократа Зоран Заев оптужио је премијера Николу Груевског за покушај прикривања смрти Мартина Нешковског, који је умро славећи изборну побједу Груевског. Наиме, тада је Нешковског брутално претукао полицајац и припадник специјалне јединице Игор Спасов, који је обезбеђивао скуп и који је због тог убиства осуђен на 14 година затвора.

skopljeprotest03

Заев је јуче објавио аудио-снимке у којима премијер и остали функционери разговарају о томе како да заташкају ово убиство. „Из разговора ћете чути још једну потврду о прикривању истине и да убица Нешковског долази из структура унутрашње безбедности и Груевског.

Дејан Митровски Урко, бивши полицајац и телохранитељ Груевског, признао је да је министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска убиство скривала два дана“, рекао је Заев на конференцији за новинаре и позвао све грађане да се придруже најављеном мирном протесту 17. маја, којим ће „Македонији вратити слободу и демократију“. „Наша борба није за власт, него желимо да вратимо слободу, демократију, правду и праведност, и да грађанима дамо фер и демократско право да одлучују ко ће у овим тешким околностима земљу вратити у нормалу“, истакао је.

Владини функционери су оптужбе опозиције назвали „апсурдним“ и још једном истакли да је починитељ тог убиства осуђен на 14 година затвора. Како год, објављивање овог аудио-записа је била вешто темпирано и било је окидач за талас насиља на улицама Скопља. Наиме, пошто су чули обраћање Заева и аудио-снимак о наводном заташкавању злочина, револтирани грађани прескочили су заштитну ограду и упали у двориште владине зграде. Међу њима је био и Александар Нешковски, брат младића убијеног 2011. године.

Протест на којме се у почетку окупило неколико стотина људи најављен је путем друштвених мрежа. Међу демонстрантима били су чланови породице Нешковског и у почетку су сви сели на стубиште испред зграде македонске владе, узвикујући: „Убице!”, „Оставке!”, „Изађи, Никола (Груевски)!”.

Медији су у почетку протеста јавили да је стање веома напето и да су грађани посебно револтирани „зато што полиција снима протест“. „Смрт овог младића је, осим бола и револта, отворила и питања која до данас нису затворена – због чега је МУП данима прикривао убиство, због чега је одговорност сведена на појединца и због чега нико није преузео одговорност за гашење једног младог живота”, рекао је лидер македонске опозиције Зоран Заев.

Заев је у битку против владе Николе Груевског кренуо са незаконито прислушкиваним разговорима које је добио од страних служби и почео их објављивати половином фебруара. Ти разговори су доказ да је у протекле четири године премијер Груевски са сарадницима прислушкивао више до 20.000 људи, међу којима су припадници власти, опозиције, интелектуалци, новинари, али и верски поглавари.

МЕДИЈИ У СЛУЖБИ ПРЕВРАТА

Кампању промовисања протеста и рушења владе Николе Груевског воде медији као што су Радио Слободна Европа, Ал Џазира Балкан и Нова ТВ, коју финансирају USAID, Холандија, Open Society и многи други из познате групе донатора задужених за „софт поwер“ у припреми свргавања неподобних режима.

Protestors clash with police in front of the Macedonian government building in Skopje

Истина је да је припадник полиције насмрт претукао Нешковског, али је исто тако истина да не постоји ни најмања веројатноћа да је Заева водила брига за трагичну судбину убијеног младића и једини му је циљ да свргне Груевског. Нажалост, за тај је циљ пронашао најгоре могуће спонзоре и, уз верске напетости унутар Исламске заједнице, вечне напетости са албанском мањином, чији екстремисти отворено прете отцепљењем западне Македоније, Заев се у име такозване „слободе, демократије, правде и праведности“ поиграва судбином свих грађана Македоније и судбином своје домовине.

Наравно да све то не оправдава неке несумњиво лоше потезе владе Николе Груевског, али би се ова ситуација могла успоредити са оном у Украјини, земљи у којој је свргнут бахати олигарх Виктор Јанукович, али је Украјина, уместо „слободе и демократије“, дочекала беду, немаштину, готово сигурни банкрот, губитак Крима и рат на истоку земље.

Неки страни аналитичари објавили су опширне анализе о везама Заева са америчким милијардером Џеорџом Сорошом, а македонски Курир писао је како потезе македонског опозиционог лидера диктирају управо они не желе добро Македонији. „Потезе Заева у великој мјери диктирају Сорош и његов Институт отворено друштво, које као своју продужену руку финансира македонску опозицију и даје јој гласну и насилну подршку. У последње време су се новинари које плаћа Сорош сами поставили за саветнике Заева.

Забрињавајућа је чињеница да су људи из медија запослени код Сороша били управо они који дуго су времена били заговорници ескалације сукоба и ширили говор мржње. Дакле, очито је да Заев не може да планира свој следећи корак и да није ни знао са чим ће се суочити са откривањима, чињеницама, доказима и исповедима“, 20. априла пише енглеско издање македонског Курира.

Али узмимо да је Курир гласило Груевског и да служи за медијско препуцавање власти и опозиције. Ако је тако, то се сигурно не може рећи за истраживачког новинара Вајна Мадсена, који опширно описује позадину доласка у Скопље новог америчког амбасадора Џеса Бејлија, који је годинама радио у Турској, а има изврсне везе на Балкану, где се одмах осетио његов долазак.

УЛОГА ВИКТОРИЈЕ НУЛАНД

Мадсен у анализи Нуланд покушава Кијев 2 у Скопљу опширно образлаже улогу Викторије Нуланд, помоћнице америчког државног секретара за европске и евроазијске послове, у збивањима у Македонији и да је пројекат рушења Груевског одлучен међу америчким неоконзервативцима, који су преко ЦИА, НЕД, НДИ, Сорошевог Отвореног друштва и Фреедом Хоусе-а потпуно овладали македонским социјалдемократама из СДСМ.

skopljeprotest04

Мадсен пише како су „Заев и Шекеринска македонски инсајдери, ништа више од фронте бившег премијера и председника Бранка Црвенковског, који је одлучио да прихвати велику дарежљивост наведених америчких фондација и државних агенција, уз задатак да подстичу тематску револуцију против ВМРО-ДПМНЕ и владе Николе Груевског“. Македонска полиција је у рацијама проведеним у Скопљу и Велесу запленила пет преносних рачунара, три стона рачунара, 19 мобилних телефона, 100 компакт-дискова, 17 хард-дискова и девет дигиталних књига – материјал који открива везе Нуландове и њених сарадника и завереника против македонске владе.

Мадсен пише да су, према заплењеним материјалима, сви они били повезани са Сорошевим невладиним организацијама. Осим тога, сви банковни рачуни групе људи блиских Заеву били су повезани са чистим новчаним депозитима ЦИА.

Заев уствари само уопштено говори о „слободи и демократији“, „људским правима и правди“ и не води никакву политику осим оне деструктивне, којој је једини циљ да сруши актуелну власт. Искуства Грузије, Украјине и свих других земаља у којима се на овај начин успоставила нова „демократска власт“ су упозорење Македонцима да добро размисле кога ће подржати, чак и ако се то коси са њиховим традиционалним уверењима.

Многи у Македонији никад неће подржати ВМРО-ДПМНЕ, али једнако би требало да буду свесни да Социјалдемократски савез Македоније нема никакве везе са социјализмом и демократијом, као ни многе европске странке тог имена.

Аутор текста: Ненад Бабић

(Стандард)