Прочитај ми чланак

5. ОКТОБАР У СКОПЉУ: Проамеричка опозиција насилним протестима руши Владу Македоније (Видео)

0

makedonska policija

Најмање 19 људи, међу којима 15 полицајаца и један фотограф, повређено је синоћ у сукобима полиције и демонстраната у Скопљу, јавља АФП.

Полиција је употребила сузавац и водене топове да би растерала око 1.000 људи који су више часова протестовали испред седишта Владе у Скопљу након што је лидер најутицајнијег проамеричког опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев обелоданио да је Мартина Нешковског пре готово четири године убио полицајац на дужности.

Ситуација у Скопљу од јутрос је мирна, али за вечерас су заказане нове демонстрације, јавио је репортер Б92 из Скопља.

Узвикујући „убице, убице“ и тражећи оставку премијера Николе Груевског демонстранти су бацали каменице и поломили прозоре на згради владе, полупали неколико полицијских возила и запалили неколико контејнера.

Повређено је 15 полицајаца, рекао је за АФП портпарол Министарства унутрашњих послова Иво Котевски и додао да су демонстранти бацали на полицију тешке предмете и да би број повређених могао бити већи.

ЗАЈЕДНО У РУСИЈУ: Николић и Иванов одолели притиску Вашингтона и Брисела

Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов присуствоваће паради у Москви 9. маја, док су други балкански лидери подлегли притиску Вашингтона и Брисела.

Председник Србије Томислав Николић и председник Македоније Ђорђе Иванов прихватили су позив из Москве за присуство на паради која се одржава поводом 70 година од победе над фашизмом.

Лидери осталих земаља бивше Југославије нису успели да се одупру притиску.

Раније ове недеље, македонски председник изјавио је да ће се придружити Томиславу Николићу на церемонији у Москви, упркос „инструкцијама САД и ЕУ“.

„Иванов је увек спроводио политику отворености према свима, тако да ова одлука није у супротности са тежњом да Македонија постане чланица ЕУ или НАТО“, писало је у саопштењу председничког кабинета.

Полиција је привела најмање четири особе, јавља скопска телевизија Нова. Полиција је интервенисала и како би истерала грађане из дворишта Владе, а срушена је и половина ограде, али је полиција поставила нови кордон. Како су пренели медији, један човек у цивилу је пренет у болницу са тежим повредама.

Пошто је полиција воденим топовима разјурила демонстранте окупљене испред владе, они су се разбили у неколико група, а неколико стотина грађана зауставило је саобраћај код Саборног храма, јавља телевизија НОВА. После интервенције полиције, број демонстраната значајно се смањио.

Протести су избили пошто је опозициони Социјалдемократски савез објавио да је премијер Никола Груевски, пре неколико година, покушао да заташка убиство.

Викторија Нуланд и вођа проамеричке македонске опозиције Зоран Заев

Викторија Нуланд и вођа проамеричке македонске опозиције Зоран Заев

Викторија Нуланд покушала да у Скопљу организује репризу Кијева

Пошто је с успехом покренула добро испланирану побуну на кијевском „Мајдану“ почетком 2014. године, и са украјинским најгори европски сукоб од ратова на балкану 1990-их, Викторија Нуланд, помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове,  покушава да у Македонији изведе пуч у кијевском стилу, с циљем свргавања демократски изабране владе премијера Николе Груевског. А што је налик неоконзервативцима као што су Викторија Нуланд и њен муж с Брукингс института Роберт Каган, да пет пара не дају на демократске изборе уколико не побеђују њихови кандидати. Иако су украјински председник Виктор Јанукович и македонски премијер Груевски победили на слободним и поштеним изборима – по свим међународним стандардима и мерилима, њихове владе нису биле довољно пронатоовске и проамеричке за укус Нуландове и и по Пројекту за нови амерички век (ПНАЦ) кабалиста око њеног мужа.

Тактика Нуландове у украјинском била је донекле различита од оне примењене у македонском походу. Њен заштитни знак, приношење шалах хлеба демонстрантима на кијевском Мајдану, изметнуо се у нежељене понуде македонској штампи, сугестије да је Груевски прислушкивао чак 20 000 Македонаца, што доказује видео снимак који је тајно направио лидер опозиције којег финансира Џорџ Сорош, Зоран Заев, на састанку са Груевским.
Нуланд и Заев

Македонска обавештајна служба је Нуландову оптужила за конспирисање са Заевим из Социјалемократског савеза Македоније (СДСМ), бивше Комунистичке партије коју чврсто држе америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) и Сорошеви оперативци. За пуч против Груевског оптужена је и Радмила Шекеринска. Македонски инсајдери за Заева и Шекеринску кажу да су њих двоје само параван бившем председнику Бранку Црвенковском, који и даље води СДСМ и узима новац од ЦИА-них „невладиних“ организација као што су Национални демократскиинститут (НДИ), Национална задужбина за демократију (НЕД), Фридом хаус и  Сорошев Институт за отворено друштво (ОСИ), да изазове револуцију против владе ВМРО-ДПМНЕ Груевског.

Влада Груевског, за разлику од већине регионалних влада које су инсталирале или их контролишу САД, није хтела да због Украјине уведе санкције Русији. Такав став је влади у Скопљу донео непријатељство Обамине администрације, а највише Нуландове, чије кликтање следе  неоконзервативни јастребови као што су републикански сенатор Џон Мекејн и Линдзи Грејем, док њен муж ради као саветник за спољну политику и Мекејна и предодређеног демократског председничког кандидата Хилари Клинтон.

Одговарајући на оптужбе Заева да је Груевски прислушкивао 20 000 Македонаца, укључујући самог Заева и његове разговоре са ћерком, македонска влада оптужује Заева и његове сараднике да су у садејству са страном обавештајном службом – вероватно ЦИА – радили на збацивању владе Груевског. И како је постојала очигледна опасност од његовог бекства, Заеву је наређено да преда пасош властима.

Поред Заева, оптужени да заједно са ЦИА-ом раде на збацивању владе Груевског су и Заевљеви сарадници Соња Верусевска и Бранко Палифров, као и бивши директор Управе за безбедност и контраобавештајне послове (УБК), Зоран Верусевски. Груевски је оптужио Заева да је претио да ће открити осетљиве информације о влади – које му је обезбедила ЦИА преко СДСМ, и да ће то бити „бомба“ у македонским медијима, ако Груевски не именује прелазну владу која би водила земљу до превремених парламентарних избора. Г

руевски је за Заевљев гамбит рекао да тоније  ништа друго до уцењивачки притисак да би се добили превремени избори. Дакле, са притискањем Груевског да поднесе оставку и распише ванредне изборе, Нуландова је одиграла исти гамбит као у Кијеву, да би збацила Јануковича.

Извор: Ћирилизовано

Полиција је оклопним возилима и димним бомбама покушала да потисне демонстранте који стоје испред Владе . Демонстранти су скандирали „убице, убице“.

Проамерички опозициони лидер Зоран Заев је раније током дана, готово четири године од смрти Мартина Нешковског, објавио да је њега убио полицајац на дужности Игор Спасов и даје власт прикривала ту чињеницу.

Заев је то тврдњу обелоданио на конференцији за новинаре као још једну у низу “бомби” у оквиру пројекта “Истина о Македонији” тако што је пустио наводно незаконито прислушкивани разговор шефа тајне службе Саше Мијакова.

Лидер СДСМ-а је прислушкиване разговоре почео да објављује половином фебруара и тврди да је у протекле четири године Груевски са сарадницима прислушкивао више до 20.000 људи међу којима су припадници позиције, опозиције, интелектуалци, новинари, али и верски поглавари.

Одмах после објављивања садржаја прислушкиваног разговора неколицине званичника владе, присталице опозиције су се окупиле у центру Скопља, а тензије су расле како је растао и број демонстраната.

Према његовим речима, податак ко је убио Мартина Нешковског је власт сакрила од јавности како би, како је рекао, спасао полицију, али и себе и о томе пустио још један у низу незаконито прислушкиваних разговора по налогу премијера Груевског.

У једном тренутку дошло је до инцидента када су у двориште владе хтели да уђу демонстранти, међу којима је био и брат убијеног Александар Нешковски, преноси скопска ТВ А1. Четворо-петоро припадника полиције га је реаговало и спречило да уђе у зграду владе и разговара са неким од надлежних.

Медији јављају да је стање веома напето и да полиција снима протест.

Грађани позивају полицију да им се придружи у протесту, питајући их “кога ви штитите”, јавила је са лица места репортерка ТВ Нове.

Полиција је привела најмање четири особе, јавља скопска телевизија Нова.

Тачан број повређених највероватније неће бити доступан до јутра. Провладини медији јављају да је повређено 11 полицајаца. Опозициони тврде да је повређено исто толико демонстраната.

Пошто је полиција, воденим топовима, разјурила демонстранте окупљене испред владе, они су се разбили у неколико група, а неколико стотина грађана зауставило је саобраћај код Саборног храма, јавља телевизија НОВА.

Извор: РТС, Б92, Ћирилизовано, Танјуг, Србин.инфо