Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА: Важније да не признате Крим него да уведете санкције Русији

0

hajncvilhelm02

Немачка не тражи од Србије да призна Косово да би отпочела преговоре о приступању Европској унији и важније јој је да Београд не признаје Крим, него да уведе санкције Русији, рекао је немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм.

Вилхелм је рекао за „Блиц“ да је једини немачки услов за почетак преговора Србије са ЕУ потпуна имплементација бриселског споразума и да преговарачко поглавље 35, које се односи на Косово, неће бити отворено док се тај споразум у потпуности не спроведе.

Он је додао да се прво мисли на интеграцију правосудних органа на северу КиМ у правосудни систем Косова, а друго је формирање заједнице српских општина. Наводећи да нико од Србије није тражио да призна Косово, Вилхелм је рекао да очекује да наставак косовских преговора почне у другој половини јануара следеће године.

Он није могао да одговори на питање да ли ће Србија на крају преговора морати да призна Косово, наводећи да је данас важна нормализација односа Србије и Косова зато што ЕУ неће да увезе нови конфликт између две државе.

„Али то није захтев да признате Косово. У ЕУ има још чланица које до данас нису признале Косово“, рекао је Вилхелм и додао да је једини интерес Немачке стабилан Балкан.

Вилхелм је истакао да Немачка не мисли да је проблем да Србија и Русија имају добре односе, али да жели да Србија корак по корак заузима исте ставове у спољној политици као и остале земље ЕУ.

„За нас је најважније да је Србија донела одлуку да постане члан ЕУ и да Русија тај пут не блокира. Важно је да Србија не признаје Крим, а не да Београд уведе санкције Москви“, додао је он.

(Срна)