Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Србија светски рекордер у прању новца

0

danilo tvrdisic

Поводом вести (које су недавно објавиле Новости, а које је пренела Б92 (Можете прочитати овде) по којој Србија по основу нелегалног изношења новца заузима изузетно високо 19. место у свету са просечно 4.5 милијарди евра изнешеног новца по основу утаје пореза и корупције на годишњем нивоу), Покрет Двери упозорава да је скандал да после објављивања оваквих података нико из власти није на њих реаговао: ни Александар Вучић, ни ресорни министри, ни НБС. Двери подсећају да је реч о званичним подацима НБС која је те податке уступила америчкој организацији „Global financial integrity“

Члан Старешинства и координатор економског тима Покрета Двери Данило Тврдишић подсећа јавност да је проблем изношења новца из земље још драстичнији ако се узме у обзир да је број становника и висина БДП-а Србије много мањи од већине земаља на овој листи који су испред Србије, тако да је Србија реално светски рекордер по глави становника по количини изнешеног и опраног новца!

За неверицу је и податак да је од 2003. до данас на овај начин по основу утаје пореза и корупције изнесено из Србије преко 55 милијарди долара!

Када то видимо, закључујемо да је лицемерно да Влада слави као велику националну победу кад добије кредит од ММФ у износу од неколико стотина милиона евра (који се уз високе камате мора вратити), а да се у исто време на годишњем нивоу нелегално износе милијарде долара из Србије и да Влада не чини ништа конкретно да се тај процес одлива средстава спречи.

Реч је о ситуацији у којој нашу економију Александар Вучић тобоже спрема, сликовито речено, за трчање преко препона у тренутку када атлетичару (српска привреда) није ни индентификовано, а камоли заустављено опасно унутрашње крварење и одлив.

(ДВЕРИ СРПСКЕ)