Прочитај ми чланак

35 ГОДИНА ОД СМРТИ ТИТА: Актуелна власт скупља поене од сећања на Јосипа Броза

0
Фото: Фонет - Драган А.

Фото: Фонет – Драган А.

Сваке године осећања према Југославији из времена Јосипа Броза Тита су све јача.

Многи су данас остали без посла, фабрике су позатваране, а власт уништава породицу као основну ћелију друштва. Људи су заиста осиромашили и то не само финансијски већ у сваком погледу. Систем вредности је урушен. Жалосно је што данас као држава немамо никакве резултате да прикажемо ни нама самима нити свету. Сећам се колико смо раније били цењени по иностранству, а тада тога нисмо ни били свесни јер смо то сматрали нормалним, истиче за Данас Мира Токановић, председница Удружења комуниста Југославије у Србији, насталог из Савеза комуниста Југославије. Она, поводом 35 година од смрти југословенског председника Јосипа Броза Тита, истиче да су сећања на тај период лепа и да жалимо за тим што и данас није тако.

Раније су наши ученици унапред знали да ће добити запослење, а данас су и школе деградиране и уништене. Грађани су и стамбено били обезбеђени, што је за породицу веома битно, а данас се већина задужује и не може то да отплати. У свим порама друштва све је било на изузетно високом нивоу.

На пример, била сам згрожена у иностранству када сам виђала решетке на прозорима станова и на продавницама. Код нас тога није било, ми нисмо закључавали станове, долазили смо једни код других нормално. Отуђење је настало после крвопролића, рата који је био по принципу „завади па владај“. До тада смо лепо живели. Није било битно да ли је неко ишао у цркву или џамију, већ су се људи делили на добре и лоше. Појам Југословена је био нешто вредно – напомиње наша саговорница.

Рехабилитација четника монструозни чин

Како коментаришете најаву рехабилитације Драже Михаиловића?
– Рехабилитација четника је монструозни чин над жртвама четничког терора и злочина. Толико породица је унесрећених, толико људи убијених, а документи постоје. Они су сами себе сликали и дивили се својим злоделима. То да се они рехабилитују, а били су сарадници са Немцима, Италијанима и свима онима који су напали наши земљу и да сада они буду ослободиоци и славе дан борбе над фашизмом, то је срамотно.

Постоје ли било какве сличности између данашње Србије и тадашње Југославије? Многи актуелну спољну политику пореде са Титовом политиком.

Не могу то да поредим. Овој влади одговара то што се у иностранству сви сећају Тита и тог здравог система и на ловорикама тога убирају кајмак где год могу. Било где да се појаве помињу Тита и Југославију.

Премијер Вучић је недавно истакао да је Србија данас више поштована него Титова Југославија.

То је само пример када неко хоће себе да мало више издигне. То је ван памети. Треба погледати снимак из скупштина када су радикали почели да се деле, па су једни друге оптуживали шта је ко урадио. То све говори.

Ивица Дачић је истакао да је нормално да цитира Тита, јер је СПС наследник Комунистичке партије.

Реституција се сада ради навелико и враћају се имања. А где је имовина Савеза комуниста Југославије? Сви ћуте, а сви знају. Погледајте само пример зграде ЦК на Ушћу. Дачић је једном рекао да ће када дођу на власт да врате старе називе улице. Булевар АВНОЈ, који је био читав покрет, заменити именом једне особе, представља злочин. Дачић није одржао обећања и вратио називе улицама, а показао је још на основу неколико других примера да обмањује сопствени народ. То што су вратили маршала Толбухина на неку улицу на периферији, а не на исту улицу, не значи ништа.

СПС је недавно променила лого странке и изабрала петокраку. Шта Вам говори такав чин?

– Они су једино били самокритични онда када су је уклонили. Зашто? Зато што је петокрака симбол храбрости, јунаштва, поштења, хуманости, свега онога што је позитивно. Сада изгледа призивају то поново. Људи се сећају да када је била петокрака да је све то било присутно и онда се на разне начине довијају да масу око себе прикупљају и дозову.

У којој земљи бивше Југославије је најактивнији комунистички покрет?

– Рекла бих да су то Словенци, па у Босни и Херцеговини. Словенци су најбројнији, најагилнији, најрасположенији и најкомуникативнији и најбоље чувају сву ту симболику и споменике. У музеју у Јајцу, на пример, све републике су добиле витрине да би поставиле експонате, а једино Република Србија није то урадила. То нисам знала, па су ме замолили да ја то учиним. Са тешком муком сам се изборила, јер сам била упорна и успела да добијем неке експонате и поставим их тамо. Морам да напоменем да се Југославија није распала, као што се говори, већ су је мангупи растурили. Тито је стално говорио да је унутрашњи непријатељ далеко опаснији. И то се показало – уз помоћ издајника дошло је до тога да је једна дивна земља уништена.

Колико у Србији постоји комунистичких организација?

– Постоји доста, али су то све организације које су одлазиле од нас.

Извор: Данас.рс