Прочитај ми чланак

ТАЈНИ ДОГОВОР МИЛА ЂУКАНОВИЋА И НАТО САВЕЗА око плаћања медија и институција

0

milo-nato
Портал „Руски Експрес” је у само два дана објавио два чланка о Црној Гори. Онај од 30. априла је насловљен: „Хроника издаје: Црна Гора обећала НАТО савезу и ЕУ да ће се у потпуности придржавати анти-руске политике“, да би истог дана објавио кратко саопштење о великом плакату који су се појавио у црногорском граду Бару, на којем се види руски војник како гази нацистичку свастику и карактер НАТО савеза.

Наиме, огромни плакат у знак „захвалности Руској Федерацији“ постављен је у Бару поводом обиљежавања 9. маја Дана победе над фашизмом.

„9. Мај – Дан победе – Хвала Вам што постојимо!“, Пише с обе стране такозваног „билборда“ којег је поставио „Мировни покрет – Не у рат – Не у НАТО“ и то испред зграда у којима су смештени Основни суд, градско тужилаштво, политичке странке и Општина Бар, преносе црногорске Вијести.

На плакату се види вртрака Св. Ђорђа, традиционална руска ознака која се носи сваког 9. маја и руски војник како ступа стројевим кораком, а испод његових ногу су нацистичке заставе и симболи НАТО савеза.

Председник Мировног покрета Гојко Рајчевић је нагласио да покрет, за разлику од актуелних власти које промовишу улазак Црне Горе „у окупационе војне структуре као што је НАТО“, баштини слободарске вредности и традицију народа „с простора којем припадамо“, а „посебно цени пресудну улогу Русије у победи над фашизмом у Другом светском рату“.

„Хроника издаје: Црна Гора обећала НАТО савезу и ЕУ да ће се у потпуности придржавати анти-руске политике“

Руски медији су навели како део грађана Црне Горе не жели ући у НАТО, али оштро критикује власти у Подгорици. Дописник РИА Новости Николај Соколов, аутор чланка „Хроника издаје: Црна Гора обећала НАТО савезу и ЕУ да ће се у потпуности придржавати анти-руске политике“, наводи како је црногорско Савет за чланство у НАТО савезу, на челу са Милом Ђукановићем, добио тајни план илегалних плаћања у за медијско промовисање уласка Црне Горе у НАТО.

Црногорски лист „Дан“ је објавио како на располагању има материјале са састанка црногорског Савета за чланство у НАТО савезу од 30. децембра 2014., а састанком је председавао лично Мило Ђукановић. Тада се усвојио план деловања који је класификован као „тајан и за интерну употребу“, а њиме се прописује рад са јавним мњењем током 2015. године у циљу промовисања уласка Црне Горе у НАТО.

Црна Гора је кандидат за чланство у НАТО савезу и интеграције са Северноатлантским савезом су, уз чланство у ЕУ, главни спољнополитички циљ владе Мила Ђукановића. У исто време, према истраживањима јавног мњења, улазак у НАТО подржава мање од 40% грађана Црне Горе.

Плаћени материјали

Према плану усвојеном на том састанку, влада је за спровођење пројекта одобрила 5 000 евра за објављивање 10 прича у три локална медија тиража од више од пет хиљада примерака и 5 000 евра за објаву истих чланака на три интернетска портала с дневним бројем најмање 9 000 појединачних посета. За спровођење одлуке је основана Координациона група за чланство у НАТО савезу, која ће у овом саставу радити прва два тромесечја 2015. године.

Договорена је такође „даља сарадња која је у току са уредницима и новинарима из штампаних медија за развој постојећих и појаву нових садржаја на тему НАТО-а“, исплате за постављање летака и публикација на интернет страницама штампаних медија у тиражу више од 5000 примерака.

Идентични пројекти су планирани за телевизију и радио, а важан критеријум за њихов избор јест „национална покривеност.“ На телевизији се планира „приказивати најмање 50 стандардних ТВ материјала на два ТВ канала“. У трећем кварталу ове године је заказана награда за најбоље извештавања о НАТО савезу у Црној Гори.

Свеукупно, 2015. године се планирају „одржавати редовни састанци са представницима медија“ на државној и локалнојм нивоу“.

Дан победе са НАТО савезом

Што се тиче других мера за „јачање подршке јавног мњења“ НАТО-у, на Дан Европе (5 мај) и Дана победе над фашизмом (9 маја) „укључује прославу НАТО савеза баш на те датуме“. Исто важи и за Дан независности (21 маја), Дан државности у Црне Горе (13 јула), Дан Министарства унутрашњих послова (2 октобар), Дан Војске Црне Горе (7.октобар).

За децу су планирана „организовани догађај“, као што је „Караван безбедне будућности“ на градском тргу, а „сигурну будућност“ малим Црногорцима вероватно гарантује НАТО.

Кампања би требала бити укључивати студентске организације на локалним универзитетима, са Универзитета Црне Горе, Универзитета у Доњој Горици (чији је сувласник је Мило Ђукановић), ФДЕС-а и Медитеран. Током године, такође се требају очекивати тематска предавања и курсеве за студенте.

Зашто је све ово противзаконито?

Према писању листа „Дан“, иницијативе које новинарима намећу власти у Црној Гори су у супротности са Новинарским кодексом, а тиме и законом.

„Новинар не сме учествовати у промотивним активностима“, стоји у тексту локалног закона.

Чланица Савета медија за саморегулацију, Гордана Боровић, објаснила је црногорски Новинарски кодекс даје јасан одговор о законитости намера владе Мила Ђукановића и да се његовим планом у принципу крши 11 закона и да се рекламе које плаћају спонзори јасно морају разликовати од садржаја информација. Садржај би требао бити представљен тако да читалац, слушалац или гледалац зна што је плаћена пропаганда, а што информација.

„Објаве информација и плаћени материјал без јасно наглашене разлике је у супротности са Новинарским кодексом“, рекла је Гордана Боровић.

Реакција

Објава листа „Дан“ о тајном плану за плаћање пропагандне кампање НАТО савеза у црногорским медијима и на свим нивоима је изазвала велики одјек у Црној Гори, али још није коментирана од стране представника власти. Једино службено саопштење је било информација да је национални координатор за НАТО Веско Гарчевић рекао да информација која је објављена није „тајна“ ни „ексклузивна“.

Што се тиче плаћања, према његовим речима се не ради о пропагандним материјалима, него су средства издвојена за отварање дијалога између присталица и противника чланства у НАТО савезу у Црној Гори и нагласио да су „поступци владе у том погледу легитимни“.

Уредник листа „Дан“, Никола Марковић, рекао је да су речи Гарчевића у супротности са садржајем документа.

„Зашто премијер мора прогласити тајним документ, ако не постоји ништа тајно или непознато или ако јавност већ није обавештена о свему?“, пита се Марковић.

„У овом случају говоримо о очајничким корацима, јер је кампања у корист НАТО савеза након пуно притисака, уцена и уложених милиона доживела колапс“, рекао је представник Нове српске демократије Јована Вучуровић и додао како власти покушавају „купити“ симпатије у корист НАТО-а .

„Режим је осмислио кампању за подизање подршке НАТО-у, тако да новцем купује савез с јучерашњим противницима. Проблем с тим плаћеним активистима увек избије кад се рачуни испразне“, стоји у службеном саопштењу црногорског „Покрета за промене“.

Велики плакат у Бару – „Мировни покрет – Не у рат – Не у НАТО“ / „9. Мај – Дан победе – Хвала Вам што постојимо!“

Извор: altermainstreaminfo.com, Руски Експрес