• Почетна
  • СВЕТ
  • Рат замало није почео, армија ДНР у пуној борбеној приправности
Прочитај ми чланак

Рат замало није почео, армија ДНР у пуној борбеној приправности

0

dnrvojska01

НОЋАШЊИ украјински напад на преиферију Доњецка и целу зону између главног града ДНР и његовог аеродрома замало није довео до обнављања ратних дејстава на широком фронту.

Овлашћени преговарач Доњецке Републике са Кијевом – Денис Пушиљин – изјавио је и истовремено упозорио:

„Минуле ноћи смо се – због провокација украјинске армије – нашли на самој ивици отпочињања правих ратних дејстава. Тукли су нас пројектилима калибара 120, 122 и 152 милиметра, што је било грубо кршење споразума из Минска. Због украјинских провокација је армија ДНР била стављена у пуну ратну приправност”.

Пушиљин је још подвукао: „Не смемо чекати нове провокације и гранатирања. Морамо их осујећивати. А за то ј неопходно да одмах почну да функционишу подгрупе за припрему политичких преговора и решења. Не сме се више губити време, ако желимо да избегнемо ескалацију конфликта”.

На Кијевску општину Доњецка минуле ноћи је пало више од сто граната и ракета. Најмање 20 зграда, међу којима и неколико вишеспратница, разорено је или оштећено, а рањена су три цивила и шест припадника армије ДНР. Озбиљно је оштећена и једна школа.

Други човек армије ДНР, Едуард Басурин, потврдио је да рупе од неких експлозија одговарају пројектилима од 155 милиметара које користи НАТО.

А шта о свему каже кијевски режим?

Министарство спољних повлова Украјине (Министерство закордоних справ Украјине) објавило је:

„Украјинска страна најодлучније одбацује оптужбе и одлучно тврди да украјински војници нису гађали ни Доњецк ни било које друго насеље. Ак оје украјинска армија и отварала ватру – то су били искључиво изнуђени одговори на оружане провокације незаконитих оружаних формација”.

 

Fakti