Прочитај ми чланак

НА РЕДУ ЈЕ СРБИЈА: Службе безбедности упозоравају на исламске терористе у Београду

0

islamisti 0

Екстремни исламисти неће се смирити, а после напада вехабије Нердина Ибрића на полицијску станицу у Зворнику, у којем је погинуо један, а рањена два полицајца, на реду је Србија, упозоравају службе безбедности.

А један од најопаснијих верских фанатика живи у Београду, сазнаје Курир.

Како каже извор, у нашој земљи нема много верских фанатика, а они најекстремнији мере се десетинама.

– Међутим, један од најопаснијих живи у Београду – каже саговорник близак безбедносним структурама и наставља:

– Највеће упориште вехабија је у Рашкој, али има их и у Крагујевцу и Београду. О броју припадника тог покрета само се спекулише, јер нису сви они опасни верски фанатици, већ живе нормалним животом.

Извор близак службама безбедности, подсећа и да је главни центар вехабија за овај део Европе у Бечу.

– Није искључено да напад на Београд крене и из Беча. Међу опаснима су и војници повратници и они припадници верских покрета који су ратовали у Сирији – каже извор.

Иначе, министар полиције Небојша Стефановић упозорио је да је у зоне оружаних сукоба у Сирији и Ираку отишло да се бори 30 држављана Србије, од којих су неки повели и породице, додавши да се вехабије регрутују и у Србији!

Регион Балкана постаје све примамљивије подручје за регрутацију, а тероризам је глобални проблем који не познаје границе, не преза ни од чега. На ратиштима у Сирији и Ираку погинуло је 10 особа из Србије, а у Србији је поднето осам кривичних пријава против особа који су у вези с тероризмом. Против њих седморо подигнута је оптужница, док је петорици почео судски поступак – рекао је Стефановић.

Истовремено, шеф мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард указао је да се страни борци регрутују широм света, укључујући и Србију, те да је то важна чињеница, иако је број страних бораца из Србије прилично мали.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче, после разговора с премијером Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем, да власти тог ентитета морају да у сарадњи с бошњачким народом сузбију идеологију која стоји иза тероризма, али је оценио да у делу бошњачке политичке елите у БиХ не постоји довољно воље за тако нешто.

– Терориста припада једном народу, али то не значи да цео тај народ дели те вредности. Морамо да сарађујемо с бошњачким народом како бисмо се борили против екстремног исламизма… Али морам да кажем да у политичкој елити бошњачког народа не постоји политичка воља да се реше сукоби с различитим облицима насиља заснованог на екстремизму – рекао је Додик.

Председник Србије Томислав Николић казао је да РС у „садашњој конституцији“ БиХ није довољно спремна да се сама одбрани од фундаментализма и тероризма и да је Србија дужна да јој у томе помогне.

– Очигледно је да можемо да будемо жртве или колатерална штета и да на све морамо бити спремни.

(Курир)