Прочитај ми чланак

ЛЕГЕНДАРНИ ГОЛМАН ШОШКИЋ: Српски фудбал је тужна прича

0

milutin soskic 660

ТУ далеку 1963. годину неки још памте по убиству Кенедија, земљотресу у Скопљу и Милутину Шошкићу на голу тима света. Последњи фудбалски дерби, који је био само пре недељу дана, хоћемо што пре да заборавимо. Јер, наш данашњи фудбал је тужна прича која се котрља по трави зеленој.

Причу о легендарном голману отварамо на „Вемблију“, где је пре пола века бранио планету против Енглеза. С једне стране Боби Мур, Џими Гривс, Боби Чарлтон… а с друге Рејмонд Копа, Алфредо ди Стефано, Еузебио… и наш Шоле.

– Са радошћу се присећам тих пет незаборавних дана које сам провео као цимер чувеног Лава Јашина. За успомену сам добио златан сат, који сам изгубио у бројним селидбама, а дрес у којем сам бранио неко је себи узео за успомену.

Са крова света атерирамо у нашу невеселу фудбалску стварност.

– Ако ме питате за дерби између Звезде и Партизана, нисам био на последњих пет-шест. Више не идем на те утакмице, јер је тамо све тужно и ружно. А и наша лига је дозлабога досадна, јер се за титулу сваке године боре само Партизан и Звезда.

Чија је кривица што је све тужно и ружно?

– Знам да има милион криваца, који се крију иза групе неких хулигана. Најмање су криви играчи, они играју колико знају. Најбољи одлазе из својих клубова. Брза продаја играча је рак-рана нашег фудбала.

 Дерби је некада био празник фудбала, а данас на трибинама туча, а на терену мртав фудбал.

– Дерби је некада био весеље и радост за цео крај, за цео Београд, за целу Србију. Долазило се са песмом и игром. Сада имамо хулигане са којима ово друштво не може, нема воље или неће да се избори.

 Ви никада нисте имали проблема са навијачима?

– Бранио сам на многим дербијима. Живео сам на Вождовцу и на утакмице сам долазио пешке, а пешке се и враћао. Пролазио сам кроз моје и Звездине навијаче, и нико ми никада из супротног табора није упутио ниједну ружну реч.

*На дербије не идете, како проводите своје пензионерске фудбалске дане?

– Оперисао сам један кук. Са здрављем сам слабо и не излазим много. Нажалост, више гледам стране утакмице него домаће. Чекам и надам се да ће бити боље и да ће наш фудбал једног дана оздравити.

(Вечерње Новости)