Прочитај ми чланак

Зорана Михајловић: Нисмо причали бајке, грађани целе Србије трпе због Пајтићa

0

zorana mihajlovic-

Београд — Влада Србије радила је одважно, штедела и делила мање, али није причала бајке, изјавила је данас потпредседник Владе Србије Зорана Михајловић.

„Показали смо да је грех правити губитке и трошити више него што се има. Нисмо никог заваравали, ни богате ни сиромашне, јер нама није циљ да нас воле, већ да поштују наш рад. Штедели смо и делили мање, али нисмо причали бајке,“ рекла је Михајловић, у интервјуу за новосадски „Дневник”, упитана да оцени рад Владе у првих годину дана.

Говорећи о успесима ресора који води, Михајловић је посебно издвојила доношење Закона о планирању и изградњи, који је омогућио да се дозволе издају за мање од месец дана, као и убрзану изградњу и рехабилитацију путева.

„Ми данас градимо десет пута више од просека у периоду од 2004. до 2012. године. Не постоји кредит и пројекат који нисмо или покренули или убрзали,“ казала је Михајловић и напоменула да је успех и решавање питања Жежељевог моста, за који се борила.

“Нисам задовољна што није ишло брже, као што нисам задовољна што нисмо успели да урадимо још више на реформи јавних предузећа, посебно мислим на спајање фирми Коридори и Путеви Србије“, рекла је Михајловић.

Упитана у ком правцу очекује да ће ићи најављена реконструкција Владе, Михајловић је рекла да је реконструкција увек здрава јер доноси нову енергију.

„Све што радимо, нарочито у овој и наредној години, неопходно је наставити са још више енергије. Премијер прави тим, премијер мења тим, и премијер оцењује тим. А њега и све нас оцењују грађани“, навела је она и најавила да ће се о односу са коалиционим партнерима разговарати на Председништву СНС.

Коментаришући однос републичке и покрајинске власти, посебно у решавању проблема у изградњи Жежељевог моста, рекла је да су грађани целе Србије, не само Војводине, трпели због тога што је покрајински премијер Бојан Пајтић “желео да покаже своју политичку моћ преко грбаче грађана“, у чему је и успео јер је задржао наставак изградње моста готово годину дана.

И да није било одговорности и високе друштвене свести градоначелника Новог Сада, договора не би било, навела је Михајловић.

„Да смо се понашали као Пајтић, ми бисмо користили Жежељев мост за напад на Покрајинску владу, јер Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нису уговорна страна у ЛОТ-у два за тај пројекат“, рекла је Михајловић и додала да Влада Србије не гледа ко је из које политичке партије, већ жели да убрза и унапреди пројекте.

Она је оценила да грађани Војводине треба да знају право стање у покрајини, од финансијског стања, до развојних могућности.

“Потребни су и јасни приоритети јер је ‘страшно, тужно и жалосно да се у Војводини, која је увек економски предњачила у односу на остатак Србије данас живи много лошије него у остатку Србије’”, рекла је Михајловић, напомињући да то није направила актуелна власт у Србији, предвођена СНС.

Упитана да прокоментарише дисонантне тонове са тимом председника Николића, Михајловић је рекла да када год нешто каже, ризикује да не буде добро схваћена, али да се због тога не стиди и не калкулише у свом раду, знању, искуству и у мишљењу.

“Због тога нећу ћутати, ризиковаћу да морам поново да браним или објашњавам политику Владе. И на крају, у политици је ваљда нормално слагати се и не слагати се. За мене је битно да имам аргументе, онда ми критика не пада тешко,“ истакла је Михајловић.

Говорећи о путу Србије ка чланству у ЕУ, она је истакла да је задовољна брзином измена закона који од Србије праве праведну и привлачну земљу у којој сви имају исте шансе, али је указала и на значај инфраструктурног повезивања са регионом.

“Европски пут нису само закони и преговори, то је и брза пруга ка Будимпешти. То је и долазак европских компанија “Икее” или “Тениса”. Нисам задовољна брзином реакција европских институција и брзином отварања поглавља, јер знам колико моје колеге раде на тим питањима и знам да држимо реч у свим договорима“, закључила је Михајловић.

(Танјуг)