Прочитај ми чланак

СТИГЛО И У СРБИЈУ: Градња куће за само један дан (квадрат око 190 евра)

0

kuca-gradnja za jedan dan jpg

Технологија брзог грађења објеката стигла до наших простора. Плоче већ садрже изолацију, па нема прљавих бетонских радова. Панели су се одлично показали на екстремно хладним температурама.

Да изгради кућу за један дан, не залива плочу и плаћа мајсторе који ће радити месецима – сан је сваког домаћина.

Овај сан је лако остварив, јер је таква технологија већ измишљена и годинама се примењује у Канади, САД и Русији, а однедавно и код нас. Ради се о грађевинским панелима који већ имају уграђену изолацију, димензије се праве по поруџбини и склапају за један дан!

КВАДРАТ ОКО 190 ЕВРА

Најпопуларније куће од сип панела у Србији су од 60 квадрата. Оне су најтраженије због економске ситуације, а велика предност је што могу лако да се дограде и прошире.

– Оквирна цена је од 190 евра по квадрату, а купац добије кућу у сивој фази – каже Царевић.

– То значи да за 10.000 евра може да се добије кућа од 50 квадрата. Материјал је јефтин, јер је у носиоцу конструкције стиропор, па се не ради додатна изолација.

– Сип панел је врста готових грађевинских плоча за монтажну градњу – каже инжењер Игор Царевић.

– Плоче се састоје од изолационог материјала у сендвичу између две снажне облоге, а у градњи се међусобно повезују дрвеним гредама. Управо захваљујући томе што већ имају изолацију, скраћује се време изградње.

Ова технологија је осмишљена тридесетих година 20. века, али је заживела тек када је пронађен начин да се направе панели, па су овакве куће почеле да се граде почетком новог миленијума. Ови панели су се одлично показали на екстремно хладним температурама, јер када постигну извесну температуру – не морају да се догревају.

– Довољно је мало енергије да се угреју, а пошто зидови нису бетонски, не пропуштају топлоту – објашњава Царевић.

– Одлично реагују и на екстремним врућинама, пошто се просторије лако охладе.

kuca-gradnja za jedan dan2. jpg

Куће се брзо граде, јер се зидови секу по задатим мерама још у фабрици, а на лицу места се склапају дрвеним гредама или челичним конструкцијама. Панели могу да буду дебели од 124 до 224 милиметара. Дебљина панела од 15 сантиметара замењује зид од цигле дебео 150 сантиметара.

Највећа предност је што нема бетонских и земљаних радова, као ни спорих прљавих послова, па се кућа заврши буквално за један дан. Када се у фабрици направе панел-плоче на терену није потребна дорада. Панели су еколошки чисти па се често користе у изградњи медицинских објеката. Могу лако и да се дограђују. Прве такве куће у Србији изграђене су у Бачкој.

Извор: Вечерње новости