• Почетна
  • ВИДЕО
  • ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Помоћи ћемо Српској у борби против исламиста (Видео)
Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Помоћи ћемо Српској у борби против исламиста (Видео)

0
Фото: Танјуг - Тања Валич

Фото: Танјуг – Тања Валич

Председник Србије Томислав Николић поручио је данас грађанима Србије, али и Републике Српске, да могу бити мирни и да ће се учинити све по Уставу и законима да се обезбеде сигурност и мир и навео да РС није спремна да се сама одбрани од опасности тероризма те да ће јој Србија у томе помоћи.

„Ни Србија ни Република Српска не утичу на светске догађаје и оно што је опасност за цео свет није изазвано никаквим понашањем Србије и Републике Српске, али очигледно је да можемо да будемо жртве или колатерална штета и да на све морамо да будемо спремни“, рекао је Николић након састанка са председником Републике Српске на којем је разговарано о ситуацији насталој након терористичког напада у Зворнику.

Према његовим речима, Република Српска у „садашњој конституцији Босне и Херцеговине“ није довољно спремна да се сама одбрани од нарастајуће опасности фундаментализма и тероризма због чега је Србија дужна да јој помогне.

„Разговарали смо о модалитетима. Очигледно је да све државе на Балкану морају да успоставе чвршћу и конкретнију сарадњу, службе да сарађују и размењују информације, како бисмо сазнали да ли је неко увучен у мрежу из које повратка нема“, рекао је Николић.

Како каже, у Зворнику је дошло је до инцидента који показује да много тога међународна заједница није успела да конституише у Босни и Херцеговини како да функционише та земља.

Поручио је да Србија не жели да учини било шта што би угрозило функционисање и опстанак Босне и Херцеговине, али да исто тако не дозвољава да било шта угрози ентитет Републике Српске у саставу БиХ.

Назначио је и да има оних који се враћају са различитих ратишта а учешхе у њима је забрањено, али је питање како државе на тако нешто реагују и да ли процесуирају оне који се о те законе ипак оглуше.

Он је упозорио да је Балкан рањив и данас 20 година после Дејтонског споразума и отварање рана би значило да је све то време изгубљено и да је то одговорност и оних који брину о БиХ у име међународне заједнице.

Према његовим речима, Србија не би заштитила РС када би тражила више овлашћења али жели да РС може да остварује своја права.

Како је оценио није разговарано о алармантној али јесте о веома тешкој ситуацији упозоривши да је тај немили догађај мала појава онога што се налази испод површине „што куља и буја и што се преноси широм света, а нажалост, врло лако може да стигне и до нас“.

„Грађанима Србије и Републике Српске поручујем да могу да буду потпуно мирни. Сви који су одговорни у Србији и РС учиниће све што је у њиховој моћи, што могу и морају по уставу и законима, да осигурају мир и безбедност и сигурност својих грађана и да не дозволе да се прелива из држава било какав обилик незаконитог и терористичког понашања и оног који угрожава грађане са обе обале Дрине“, рекао је Николић.

Наш превасходни циљ је да грађани не страхују ни од кога, додао је Николић који је рекао да ће се сарађивати ближе и интензивније уједно позвавши власти и другог ентитета и околних држава на сарадњу.

Додик најавио нову стратегију безбедности РС

Председник Републике Српске МИлорад Додик најавио је данас да ће тај ентитет, након немилих догађаја у Зворнику, када је један полицајац убијен, а двојица рањена, развијати нову стратегију безбедносних структура.

То, како је рекао, значи да ће РС сарађивати са органима безбедости у Федерацији, Хрватској и Србији јер, како је рекао, борба против тероризма не може бити изолована.

„Координација и сарадња са свим позитивно оријентисаним структурима је добро дошла, а овде у Србији смо препознали ту апсолутну спремност и сарадњу“, рекао је Додик на заједничкој кофнеренцији за новинаре у са председником Србије Томиславом Николићем, а након разговора којима је, како је речено, присуствовао и премијер Александар Вучић.

Напоменуо је да је данашњи састанак са председником Николићем и премијером Вучићем био заправо део редовних консултација, а да се на дневном реду нашло и питање безбедности, после терористичког напада у Зворнику.

„У оквиру наших овлашћења сарађујемо на питању размене информација, питањима и која окупљају борбу против троризма и заједницки ћемо чинити да се на све могуће начине супротставимо ширењу тероризма“, навео је Додик.

Тим пре, како је рекао, што се Зворник налази на Дрини, на самој граници са Србијом.

Додик је напоменуо и да је терориста који је пуцао на полицајца припадник једног народа, али да то не значи да је цео тај народ такав.

„Ми са народом у БиХ морамо да сарађујемо како би се супротставили ширењу иделологије екстремног радикализма и смањењу опасности од тога“, рекао је Додик.

Република Српска, додао је, има своја овлашћења у области полицијских структура, али је указао да су том ентитету неке надлежности „отете“ и пренесене на ниво БиХ, као што су правосуђе и безбедност.
„У области тероризма надлежност има једино СИПА“, рекао је Додик и додао да је очигледно да Српска не располаже са довољним подацима њиховог рада.

Подсетивши на сличне догађаје у Бугојну и терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву, Додик није искључио могућност да се нешто слично неће догађати и убудућности.

Зато је, казао је, борба против тероризма један од преиоритета у РС, а то треба да буде приоритет и у БиХ.

Председник Српске је, међутм, приметио да у БиХ не постоји политичка воља да се надлежни супротставе разним облицима идеологије екстремног тероризма, што, како је рекао, можемо да видимо и на овом догађају који су неки покушали да другачије прикажу.

Зато, истакао је, Србија и Српска морају да воде заједнички рачуна о укупно безбедности читавог региона, који је усталасан догађајима који нарушавају његову безбедност.

У прилог томе он је подсетио на недавни напад на полицијску караулу на северу Македоније.

„У сваком случају ми желимо моћну и јаку Србију коју гледамо и доживљавамо као јако уточиште од које можемо да добијемо помоћ“, рекао је председник Републике Српске.

Извор: Танјуг