Прочитај ми чланак

Избацују Косово из Устава?

0
Фото: Бошко Карановић

Фото: Бошко Карановић

Премијер Александар Вучић најавио је промену Устава до које ће доћи у наредне две до три године и то као резултат свеопштег друштвеног консензуса. 

– Мораћемо да мењамо Устав због правосуђа у приступању ЕУ, поглавља 23 и 24, као и броја посланика и многих дугих ствари – изјавио је премијер на РТС.

Устав Србије усвојен је 2006. у време Владе Војислава Коштунице и у њему се Космет помиње у преамбули у којој се наводи да је „Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије“ и да из таквог положаја покрајине следе и „уставне обавезе државних органа“.

Део опозиције који брани Устав сматра да иза ове најаве стоји управо оно што премијер негира – намера да се Космет избаци из највишег правног акта који представља последњу брану у формалном признању сецесије јужне покрајине.

– Притисци за промену Устава долазе из иностранства, највише из ЕУ и САД, и пре свега се тичу Косова. Заправо њих једино Косово и занима, а да би се то прикрило помињу се као разлози реформа правосуђа, смањење броја посланика и слично – каже за „Вести“ Слободан Самарџић, председник Државотворног покрета Србије.

Самарџић, који предаје Европске односе и ЕУ на Факултету политичких наука, каже да су разлози за промену Устава нетачни и нелогични.

– Ниједна држава због европских интеграција није мењала свој устав, већ тек када закључи уговор о приступању, ако устав није у сагласности са европским законима. Објашњење да би Србија мењала Устав због промене правосудног система служи само као покриће да се промени одредба о положају Космета у Уставу Србије – додаје наш саговорник.

 

Vesti online