• Почетна
  • ВИДЕО
  • СВЕ О ИСЛАМИСТИЧКОМ НАПАДУ НА СРПСКУ: Терористу убио тек осми метак (Видео)
Прочитај ми чланак

СВЕ О ИСЛАМИСТИЧКОМ НАПАДУ НА СРПСКУ: Терористу убио тек осми метак (Видео)

0
Фото: fokus.ba

Фото: fokus.ba

Зворник, Бањалука — Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач потврдио је да је напад на полицијску станицу у Зворнику извршио Нердин Ибрић, из села Сапна код Зворника.

Ибрић је рођен 1991. године.

„Напад је извршен у време смене у полицијској станици, што значи да је нападач знао када је смена и да тада има највише полицајаца“, рекао је Лукач.

Он је потврдио да се нападач довезао аутомобилом испред полицијске станице, да је пуцао из пушке и полицајца Драгана Ђурића убио на вратима.

„После тога је ушао унутра и наставио да пуца, и том приликом ранио још двојицу полицајаца. Остали полицајаци су запуцали према њему и нападач је убијен током размене ватре“, рекаоје Лукач.

Према његовим речима, нападач је био наоружан с две пушке и пиштољем, а џепови су му били пуни муниције.

Како преноси агенција Фена, наоружани нападач, који је убијен у ватреном обрачуну, током напада на полицијску станицу узвикнуо је „Алаху егбер!“

Осим убијеног полицајца Драган Ђурић, рањени су Стево Миловановић и Жељко Гајић, од којих један има повреде грудног коша, али нису животно угрожени, наводи портал Кликс.ба. Рањени полицајци медицински су збринути у зворничкој Општој болници.

На улицама Зворника јутрос је мирно, али је приметно појачано присуство полицијских службеника, јавили су репортери портала Кликс.ба.

Портал „Независне“ наводи да се „припадник вехабијског покрета довезао возилом до Станице јавне безбједности у Зворнику, а када му је речено да ту не може да се паркира, почео је да пуца“.

Портпаролка Центра јавне безбедности Бијељина Александра Симојловић потврдила је новинарима да је синоћ после 19 сати у полицијску станицу у Зворнику упао наоружан човек и запуцао.

„Убио је једног полицајца, а двојицу ранио. Нападач је потом убијен, а повређени полицајци превезени су у болницу“, рекла је она, док портпарол Министарства унутрашњих послова РС Милан Саламадија је такође потврдио да је нападач убијен.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је синоћ да је на полицијску станицу извршен терористички напад.

„Ради се о страшном терористичком акту и сви они који нису веровали да ће се тако нешто десити, сада су видели да се то десило“, рекао је Лукач за Радио-телевизију РС (РТ РС).

Лукач, који је отпутовао за Зворник, рекао је да би овај напад могао да буде „почетак много горих дешавања у БиХ“.

Осим тога, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику доказ да Српска не може да рачуна на обавештајне изворе из БиХ.

Велики број грађана налази се испред Опште болнице у Зворнику, интересујући се за здравствено стање рањених полицајаца, као и испред зграде Станице јавне безбедности Зворник, наводи портал „Независне“.

Имам џамије у Зворнику Мустафа Мухаремовић је осудио напад, наводи АП.

Град Зворник налази се на граници са Србијом и има повољан геостратегијски положај јер се у њему укрштају важни путеви према Сарајеву, Београду, Новом Саду, Бијељини и Тузли.

Скоро да је географски лоциран тачно на средини пута за три велика урбана центра: Београд, Нови Сад и Сарајево.

Преко два моста на реци Дрини одвија се друмски и железнички саобраћај са свим деловима Србије.

„Било дојава да се спрема терористички акт“

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је синоћни напад на полицијску станицу у Зворнику терористички акт из верских и терористичких разлога који је показао број „спавача“ у БиХ.

Министар за безбедност БиХ Драган Мектић изјавио је синоћ да је Обавештајно-сигурносна агенција (ОСА) пре три дана имала пријаву да се у БиХ спрема терористички акт.

Nerdin-Ibric-620x350

УБИО ГА ОСМИ МЕТАК

Дан после терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику када је вехабија Нердин Ибрић (24) наоружан са две аутоматске пушке улетео у зграду полиције и убио полицајца Драгана Ђурића, а тешко ранио његове колеге Жељка Гајића и Стеву Миловановића, планирао је да преживи крвави поход и побегне после пуцњаве.

– Нердин Ибрић је после упозорења убијеног полицајца Ђурића да не сме паркирати свој голф испред полциије, извадио аутоматску пушку и с њом упуцао Ђурића који је остао да лежи испред зграде у локви крви. Он је након тога трчећи улетео у зграду и уз повике “ Алаху егбер” почео насумице да пуца.  Полицајци су на његов упад и пуцњаву одговорили ватром. У размени ватре, полицајци су Ибрића погодили чак седам пута али он није пао него је и даље насумице пуцао, међутим осми хитац који је један од полицајаца испалио погодио је Ибрића у врат, што је за њега било смртоносно, испричао је добро обавештен извор портала Курира.

Он истиче да Ибрић захваљујући срећи и присебности полицајаца није стигао даље од улаза и пријавнице, јер да је успео у својој намери у згради полиције би сигурно било више жртава.

Полиција је после убиства Ибрића током увиђаја претресла његов “голф 2” и у њему пронашла другу пушку и пиштољ који су били напуњени, а претресом тела откривено је да је џепове имао пуне метака.

Сведоци који су се затекли испред полицијске станице после престанка пуцњаве рекли су да је из зграде излетео полицајац Рамиз који је почео да виче да му неко довезе кола испред зграде како би рањеног полицајца превезао до болнице.

Дежурни хирург у Општој болници у Зворнику изјавио је да су оба рањена полицајца у стабилном стању И ван животне опасности. Један је задобио прострелне ране рамена, а други је рањен у обе шаке у размени ватре с Ибрићом.

Наиме пре мање од годину дана у јавност је процурео податак који је дигао велику прашину у обавештајним круговима у БиХ да на страни терористичке организације Исламска држава ратује 20 џихадиста из вехабијског кампа који се налази у Церској код Зворника и Власенице, а који су на ратишта отишли преко вехабијске заједнице у Бечу.

Саговорник близак безбедносним структурама изјавио је да су они у Сирију управо отишли из кампа у Церској за који се верује да му је припадао у убијени Ибрић и да је тамо имао обуку у руковању оружјем. Наиме у том кампу су обавештајци раније забележили честе обуке чланова кампа у руковању пешадијским наоружањем.

Обавештајци су прикупили информације да их на подручију Церске има око 20 ,али то није сталан број јер се он често мења јер једни одлазе, а други пристижу.

Подсећамо, председник РС Милорад Додик је рекао да обавештајне структуре у БиХ нису имале никакве податке о припреми терористичког напада, због чега Република Српска не може да рачуна на обавештајне изворе БиХ.

Мектић је за интернет портал сарајевског листа „Дневни аваз“ рекао да се, по досадашњим информацијама с терена, напад на полицајце у Зворнику може окарактерисати као тероризам.

„Један полицајац је убијен, два су рањена. Нападач је у станицу упао с аутомаском пушком, да би касније у размени ватре и он био убијен. …могу само рећи да је ово незапамћен случај и класичан облик тероризма“, рекао је Мектић и оценио да је то „атак на државу“.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да „сада није тренутак за поделе, већ за сарадњу“.

„Институције морају боље сарађивати, јер овде говоримо о организованом криминалу“, рекао је Инцко за Федералну телевизију (ФТВ). Он је изразио наду да неће доћи до дестабилизације стања у Зворнику.

Тамо су „људи изградили поверење и сложно живе, има много повратника. Ово је заиста страшан догађај“, додао је Инцко и нагласио да се против тероризма и криминала треба борити јачањем сарадње у БиХ.

Осим тога, Валентин Ицко, високи представник БиХ , такође је навео да је Обавештајно-сигурносна агенција упозорила полицијске агенције прошли петак да ће се десити напад на једну полицијску станицу.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Одржана седница Владе РС, Председништво БиХ заседа данас

У Бањалуци је нешто око поноћи почела седница Владе Републике Српске, коју је премијерка Жељка Цвијановић хитно заказала после терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику.

Седница је почела 23.45 сати, а присуствовали су и председник РС Милорад Додик, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и директор Полиције РС Гојко Васић.

Влада Републике Српске том приликом је најоштрије осудила терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, у којем је убијен један полицајац, а двојица су рањена.

Осим тога, председавајући Председништва БиХ, Младен Иванић изјавио је у Источном Сарајеву да је за данас, уторак ујутро сазвао хитну седницу Председнидства БиХ због вечерашњег терористичког напада у Зворнику.

Нердин Ибрић који је у понедељак увече убио једног полицајца у Зворнику, а двојицу ранио, рођен је и живео је у месту Кучић Кула, код Зворника.

„Из свега онога што за сада имамо од информација, сасвим је јасно да је реч о терористичком чину. Овим чином угрожен је живот обичног човека, животи наше деце. То је напад на све нас, и ствар у којој више нема компромиса“, рекао је Иванић после састанка с министрима из РС у Савету министара БиХ и са српским посланицима у Парламенту БиХ.

Иванић је рекао да је „ово битка која се мора довести до краја“, додавши да су се представници Републике Српске у институцијама БиХ договорили да инсистирају на томе.

„Инсистираћу да врло брзо седну представници свих безбедносних организација и агенција у БиХ. Ово је приоритет свих приоритета. Ми не можемо, не смемо, и нећемо дозволити да тероризам победи, јер им је жеља да се, малтене, створе услови за нови рат и оваквим стварима никада нећемо попустити“, указао је Иванић.

Тужитељи Тужилаштва БиХ, јавља тај сарајевски портал, на путу су ка Зворнику где се очекује увиђај, потврдио је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

„Већ смо припадницима МУП-а РС и СИПА-е дали одређена упутства што се тиче самог увиђаја и даљих активности у истрази очекујемо да ће ускоро бити на месту догађаја“, рекао је Грубешић истакавши да се више информација може очекивати у уторак ујутру.

Директор СИПА Горан Зубац такође је најавио сузбијање тероризма.

Према његовим речима, вечерасњи напад на полицијску станицу у Зворнику је доказ да у БиХ постоји тероризам, те да је ово изражен тористички напад.

„Са Тужилаштвом и свим осталим агенцијама морамо спровести све мере како бисмо сузбили тероризам или ће доћи време када ће тероризам дефинисати државу“, изјавио је Зубац.

Напад на полицијскуу станицу у Зворнику се догодио око 19:10, када је наоружани мушкарац који је идентификован као Нердин Ибрић (60) почео пуцати из ватреног оружја и том приликом убио полицајца Драгана ђурића, а ранио његове колеге Стеву Миловановића и Чељка Гајића.

Извор: Б92, Бета, Танјуг, Курир, РТРС