Прочитај ми чланак

ХАОС: Украјинска војска молила Новорусе да бомбардује положаје украјинских нациста

0

 

© AP Photo Archive/Mstyslav Chernov

© AP Photo Archive/Mstyslav Chernov

The Guardian је цитирао стране медије и објавио вест да су официри украјинске војске користили отворене комуникационе линије за контакт са службеницима милиција самопроглашене Доњецка Народне Републике и од њих тражили да отворе ватру по положајима добровољачке неонацистичке бригаде „Азов“.

За медије је ту вест потврдио портпарол милиција НРД, Едвард Басурин.

„Команданти украјинских оружаних снага покушавају испровоцирати наше војника како би прекршили режим примирја“, рекао је Басурин. Ти војници су од официра одбрамбених снага НРД тражили да отворимо минобацачку ватру по положајима батаљона „Азов“, која неконтролисано и агресивно малтретира локално становништво“, рекао је Едвард Басурин и додао“ како су милиције НРД игнорисали ове провокативне захтеве и наставити ће их игнорисати“ .

„Ми саветујемо украјинским оружаним снагама да уведу у ред међу своје јединице уз помоћ сопствених средстава и могућности“, рекао је Басурин.

Међутим, ко зна што се доста догодило. Наиме, пре неки дан је тенк украјинске војске прегазио возило са симболима неонацистичке бојне „Азов“, које је готово у потпуности уништено, а милитанти који су били у њему су или погинули или озбиљно рањени, како се види на снимку и објављеној на интернету – погледај ОВДЕ.

На видеу се види тенк како по сеоском путу иде према личном возилу, а у коментарима видеа се потврђује да је реч о украјинском тенку који је прегазио аутомобил с милитантима батаљона „Азов“. Све се наводно догодило у близини села Широкино, источно од Мариупољуа.

Но, још једна вест потврђује раскол између украјинских оружаних снага и добровољачких јединица.

Наиме, добровољци батаљона „Организације украјинских националиста“ (ОУН) одбили су стати под команду оружаних снага Украјине, што је потврдио и командант батаљона Николај Коханивскиј.

„Ми сада не слушамо никога. Направили смо ову одлуку с обзиром на чињеницу да смо грубо разоружани, противно свим уговорима које смо имали с оружаним снагама Украјине“, рекао је Коханивскиј за ТВ канал „112 Украјина„.

Он је такође истакао да „ако држава не треба добровољце, онда војници те јединице не желе бити легализовани као засебна целина у тој држави“.

12. априла је министар одбране Украјине, Степан Полторак, рекао да је јединица укључена у рад на југоистоку Украјине у саставу украјинских оружаних снага, те да у Донбас нема добровољачких јединица.

Како би са себе скинули стигму паравојних јединица, 3. априла је саветник председника Украјине Јуриј Бирјуков рекао да су неки војници „Десног сектора“ склопили уговор о служби у оружаним снагама Украјине, али цела структура украјинских добровољачких одреда још увек није под контролом Министарства одбране.

Вођа „Десног сектора“ Дмитриј Јарош 31. марта пријавио да прихвата формални предлог да се добровољачке јединице придруже оружаним снагама Украјине, али је затим поставио услове за приступање „Десног сектора“ Министарству одбране Украјине.

Украјински медији су известили да Јарош жели претворити своје трупе у посебне нападачке бригаде Оружаних снага Украјине, али је све било на нивоу расправе и његове идеје стручног оспособљавања јуришних бригада.

ukrajinski nacisti 0

У целом овом хаосу украјинских неонациста је само недостајала још једна група, а њу су оформиле присталице странке „Свобода“. Вест је за медије потврдио лидер станке Олег Тјагнибок, а новоформирана батаљон носи име „Легија слободе“ (Легион Свободы), pпреноси Gazeta Ukrajine.

„За нас је ово посебан дан којег посвећујемо „Легији слободе“. Имали смо идеју да присталице „Свободе“који се боре за Украјину организујемо у борбене јединице. Тако да касније, након наше победе, победе над непријатељем Украјине у Москви, можемо лечити наше борце, пружити им психолошку помоћ и пронаћи им посао. Али данас им морамо помоћи у овом рату. Помоћи рањенима и ожалошћеним породицама“, рекао је лидер украјинских нациста током говора на централном стадиону у месту Холодна Јар.

Догађај је одржан у оквиру обележавања помена на „хероје Холодног Јара“, који су се од 1918. до 1922. у подручју данашње регије Черкаси деловали као побуњеничке групе које су се бориле против Беле армије и бољшевика. Тада су прогласили и своју републику, која је контролисала око 25 околних села и имали војску од око 15 хиљада људи.

Нове украјинске власти подупиру кампања величања нацистичких сарадника и ревидирања светске историје, а 9. априла је украјински парламент усвојио закон којим је борце УПА признао за „борце за независност Украјине“ и живим учесницима дао право на социјалну накнаду.

Обзиром да упућенијима познати ставови Јароша, Олега Тјагнибока и разних  неонацистичких команданта, као на пример батаљона „Организације украјинских националиста“ и њеног команданта Николаја Коханивског, ако је овај позив милицијама НРД да помогну украјинској војсци и бомбардују положаје батаљона „Азов“ и био провокација, ускоро би то могла постати ставрност. Очигледно је да се Главни штаб, команданти и војници оружаних снага Украјине више не могу носити са самовољом добровољачких јединица, а неспособна влада у Кијеву још мање и будући позив би Едвард Басурин требао боље размотрити, јер ће се можда стварно радити о позиву за помоћ од стране официра украјинске војске.

Извор: The Guardian, altermainstreaminfo.com, Србин.инфо