Прочитај ми чланак

СКАНДАЛОЗНО Овако хране породиље у српским болницама

0

danasnji dorucak

Парче сира, комад хлеба и колут саламе. Тако је изгледао доручак који је послужен трудницама у београдским породилиштима јутрос. Да ли овако треба да изгледа доручак једне породиље?

ОБЕЋАНО ЈЕ:
– труднице ће имати три главна оброка у породилишту – доручак, ручак, вечеру и две воћне или млечне ужине.
– Према тим препорукама, за ручак би се служила пилећа супа, пире кромпир, динстана шаргарепа, пилетина, мешана салата и хлеб
– за другу ужину пудинг
– за вечеру јогурт, резанци са младим сиром и јаје

Средином прошле године, друштвеним мрежама шириле су се фотографије полупразних тањира на којима се налазило најчешће комад саламе, парче хлеба и мало сира. „Блиц“ је подигао глас, политичари одмах понудили решење и врло брзо породиље су добиле храну какву заслужују.

Препоруке министра здравља Златибора Лончара за унапређење квалитета лечења трудница апсолутно се поштују у ГАК „Народни фронт“ и породилишту Клинике „Драгиша Мишовић“, изјавио је пре три дана за Тањуг државни секретар Берислав Векић приликом обиласка тих здравствених установа.

До Вишеградске изгледа није свраћао. Јер да јесет, труднице и породиље јутрос вероватно не би добиле
овакав доручак.

Очајне труднице каче фотографије „богатог“ менија по друштвеним мрежама. Кажу, каче јер не верују
у оно што виде.

Да не буде забуне, ни остали оброци нису квалитетнији, а ужине нико и не помиње.

Оне које имају среће да им посета долази сваког дана, добијају храну од куће.

– Ко нема неког да му купи купи или донесе храну, у згради болнице налази се продавница, рекла нам је тридестпетогодишња Т.В. која се налази у овој београдској болници.

Ручак

Ручак

Осим садржине тањира проблем представља и време када се оброци служе. Доручак је у пола осам, ручак у пола 12, док се вечера служи у пола пет.

Иако је више пута обећано да ће јеловници за породиље бити промењени, препорука министрства, које су обавезујуће, изгледа да се не придржавају сви.

Занимљиво је да на сајту Министарства здравља стоји препорука по којој труднице и породиље треба да имају најмање шест порција, од чега две порције треба да буду воће и поврће.

Теорија и пракса, по ко зна који пут се мимиоилазе.

(Блиц жена)