Прочитај ми чланак

РУСКИ СПАСИОЦИ: Звезди паре и лиценца за Европу

0
Stadion-FK-Crvena-Zvezda-Marakana-3

Фото: www.telegraf.rs – Марко Тодоровић

У тренутку када у Звезди жале због резултатског неуспеха у дербију, стигле су добре вести из Санкт Петерсбуга и потврда да ће акутелни шампион Србије следеће сезоне моћи да наступа у европским такмичењима.

Представници најавеће светске компаније, Гаспром, су потписали предуговор по коме се обавезују да ће до 30. априла озваничити продужетак уговора о спонзорству на три године по коме ће Звезда приходовати 4,5 милиона евра годишње.

Иако се првобитно помињао петогодишњи уговор дошло је до промена, а разлог је пре свега Звездина борба за европску лиценцу. Клуб са стадиона “Рајко Митић” је планирао да на основу петогодишњег уговора подигне кредит од бар 10 милиона евра како би намирио приспеле обавезе и дошао до “обртног капитала”.

Покренути су разговори са неколико домаћих банака међутим због ризичног улагања и обавезе банака да пун износ кредита депонују ни једна није била спремна да понуди више од 2,5 милиона. То је практично значило да је требало да се прави конзорцијум за шта није било времена, а још неповољнија је била чињеница да је минимална камата била 12 одсто што значи да би Звезда на подигнутих 10 милиона евра морала да врати још милион и двеста хиљада приде што је за клуб у оваквој ситуацији огромно оптерећење.

Тада је Гаспром још једном показао добру вољу и покушао да помогне Звезди, међутим није било начина да се камата смањи и на основу молби великог коминтента попут Гаспрома. У међувремену клуб је новим договорима о одлагању дуг који овог маја мора да плати за европску лиценцу смањио са 6,6 милиона евра на 5,2 (око 3,9 за бивше играче тренере и радну заједницу и 1,3 милиона за деблокаду рачуна) и дошло се до соломонског решења.

Гаспром је одлучио да уговор потпише на три године уз калузу да цела прва година буде исплаћена авансно већ следеће недеље. Тим је Звезда дошла у ситуацију да за европску лиценцу треба да обезбеди свега милион евра на основу кредита за шта ће имати довољно времена и камата ће свакако бити мања. На тај начин ће бити решен велики проблем и обезбеђена гаранција да ће Звездина публика наредне сезоне свој клуб моћи да гледа у европским такмичењима.

Извор: sport.blic.rs