Прочитај ми чланак

ДУЕЛ ТЕШКИХ БОМБАРДЕРА: Руски Ту-95 „Медвед“ против америчког Б-52 „Stratofortress“ (Видео)

0

Често се руски стратешки бомбардер Ту-95 и амерички Б-52 називају „дедом и баком“ ваздухопловства дугог домета. Иако су доживели бројне преправке, ова два водећа авиона су већ више од 60 година активни у ратном ваздухопловству својих оружаних снага.

Вечна је дебата који авион је бољи и које су им карактеристике. Руски историчар војног ваздухопловства, Николај Бодријин, појашњава како су оба авиона од тешких бомбардера постали носачи стратешких пројектила, а многе су им карактеристике сличне, истиче руска агенција Звезда.

„Оба авиона има распон деловања од преко десет хиљада километара и обе верзије могу досегнути непријатељскu територијu, не само правим путем, него и летовима од запада према истоку. Имају исте оперативне технике и такође се могу упоређивати по брзинама. У случају авиона Ту -95 је то 850 километара на сат, док Б-52 лети и 1000 километара на сат“, каже стручњак за војно ваздухопловство.

Међутим, Бодријин указује на чињеницу да је руски бомбардер пуно супериорнији по квалитету својих мотора.

„Док Б-52 за дуге летове између 10 000 и 12 000 километара треба 160-170 тона горива, Ту-95 за исти пут треба само 80 тона. Дакле, ако наш авион троши 7 килограма горива по километру, америчком треба 13 килограма“, појашњава Николај Бодријин.

bombarderi tu 95 b5291

Што се тиче нивоа поузданости, мотори авиона ТУ-95 надмашују оне америчког Б-52 Stratofortress.

„Имамо 4 мотора и контра-ротирајуће пропелере. Систем је такав да би мотор радио није нужно да раде оба пропелера. То је врло поуздан систем, док Американци имају проблема с моторима. Можете гледати и губитке авиона. Од 740 авиона Б-52, колико је укупно произведено у Сједињеним Државама, 120 их је изгубљено. Неколико изгубљених Б-52 су носили термонуклеарне бомбе које још нису пронађене. Један је изгубљен на Гренланду, а други на обалама Португала“, истакао је Бодријин.

Коментаришући извештаје америчких званичника о садржају америчких бомбардера, према којима су амерички авиони супериорнији од руских ТУ-95 по пројектилима и оптерећењима по питању бомби, Бодријин је рекао:

„Да, према подацима и параметрима који се објављују они имају далеко већу предност, али не можемо веровати Американцима, јер су то врло поверљиви подаци и њима се често манипулише.“

„У најбољем случају, само командант одређеног авиона зна коју врсту и колико оружја има на броду. Те информације се не дају никоме“, рекао је Бодријин.

Стручњак је подсетио да је управо Ту-95 у руском архипелагу Нова Земља бацио најмоћнију термонуклеарну бомбу у историји од 58 мегатона, што је еквивалент 50 милиона тона ТНТ-а, која је узроковала ударни талас који је три пута обишао глобус. То је било најмоћније нуклеарно оружје икада тестирано.

Тренутно оба бомбардера носе крстареће ракете, укључујући и оне са нуклеарном бојевом главом.

Извор: altermainstreaminfo.com