Прочитај ми чланак

ДЕМОКРАТЕ ХОЋЕ ДА СУ ГЛАВНЕ У ОПОЗИЦИЈИ, али шта ће с тим

0
Фото: Блиц.рс/РАС - Весна Лалић

Фото: Блиц.рс/РАС – Весна Лалић

Митинг ДС у Београду показао је одлучност те странке да буде жестока опозиција, али се и потврдило да проевропској опозицији недостају нове идеје.

ДС хоће да подсети на борбу из деведесетих

Окупљање присталица Демократске странке, као и оних који нису „жути“ али се противе актуелној власти, генерално је било успешно, оцењује за „Блиц“ политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Он сматра да је један од циљева митинга био да се властима покаже да је ДС главна опозициона снага у Србији, али и да се због тог тврдог „антивучићевског става“ можда придобије подршка оних који су неодлучни или који су некада били за демократе. Чини му се, каже, да се у томе успело.

– Друга ствар је иконографија и сценографија на митингу, чија је идеја била да се ДС схвати као симбол антирежимске борбе из деседесетих година, да она предводи ту борбу и данас. Мислим да је на овај начин ДС ставио „шапу“ на ту идеју и да сви остали претенденти немају велике шансе – прича Вукадиновић.

Он сматра да је један од циљева митинга био и за унутарстраначке потребе, односно да се деморалисано и успавано чланство и симпатизери увере у одлучност странке да опстане и предводи опозицију.

– Међутим, нисам сигуран да се успело у томе, јер остаје сенка сумње. На пример, на бини је било видљиво одсуство потпредседника странке. Можда је то била ствар концепта, али је било приметно. Рекао бих да је митинг генерално успео и по броју и по енергији, али ћемо видети шта ће се даље дешавати – каже Вукадиновић.

Кључно је шта ће ДС после митинга

Потпредседник ДС Горан Јешић каже за „Блиц“ да је, по његовом мишљењу, митинг био успешан.

– Идеја је да се сада обиђе цела Србија, да се у већим градовима одрже окупљања и митинзи и да поново нешто слично буде одржано на јесен у Београду – прича Јешић.

Потпредседник странке Борислав Стефановић такође је задовољан како је митинг изгледао.

– Било је доста људи из разних крајева Србије и то је знак да је почео да се руши страх од актуелне власти. Сви који су били могли су да виде да имају много истомишљеника и да нису усамљени у ставу против режима – прича Стефановић.