Прочитај ми чланак

Будућност ЕУ зависи од Украјине, а не од Грчке

0

eu 8

Најопаснија претња по геостратешке и дугорочне економске интересе ЕУ није могућност изласка Грчке из еврозоне, него крах Украјине, пише Фајненшел тајмс.

„Неуспешна украјинска држава“ или даља „анексија“ њене територије од стране Русије биће сигнал читавом свету да земље ЕУ „хронично нису у стању да заштите своје заједничке интересе“, наводи коментатор листа Волфган Минхау.

Реформе су кључне

Излазак Грчке из еврозоне био би „катастрофа“ за Атину и „огромни губитак финансија и репутације за ЕУ“, наглашава аутор и додаје да Брисел мора да покуша да то спречи.

Међутим, додаје се у чланку, излазак Грчке неће срушити монетарну унију, а у дугорочној перспективи може чак да послужи за њено јачање, док успех или неуспех политике Брисела према Русији и Украјини може да ојача или да уништи ЕУ.

Што се тиче ситуације у Украјини, аутор наглашава да та земља има само један избор — да стави акценат на реформе. Како напомиње, Украјини недостаје „основна инфраструктура савремене економије“.
Реструктурирање дуга и геостратешка улога

„Нова Влада је решена да организује такву инфраструктуру и постигла је успехе у борби против корупције, али економски трошкови рата на истоку Украјине и невешто управљање економијом од стране претходне Владе су довели земљу на ивицу банкротства“, наводи се у тексту.

По мишљењу Минхауа, сада је неопходно да се догоде две ствари. Прва је да Кијев испреговара озбиљно реструктурирање украјинског дуга.

Притом, како се истиче, министар финансија Украјине Наталија Јареско изјавила је да једноставно одлагање исплата није довољно и да ће такође бити неопходно делимично отписивање дуга.

Друго, Кијеву је потребна већа финансијска помоћ ЕУ — „и не само кредити, већ и грантови, пошто чак ни реструктурирање дуга неће омогућити тој земљи, уништеној ратом, да се поново врати у нормалне токове“, сматра коментатор.

„Земља може да се извуче уз реструктурирање дуга и чврсту приврженост Европске уније Украјини. За ЕУ Украјина је не само потенцијално добра инвестиција, већ и, што је још важније, јединствена могућност да ојача своју геостратешку улогу“, закључује Минхау.

(СПУТНИК)