• Почетна
  • СВЕТ
  • Украјинци одбијају да иду у рат: Радије у затвор него у војску
Прочитај ми чланак

Украјинци одбијају да иду у рат: Радије у затвор него у војску

0

Ukrajinci-bezanija-jutjub

Кијевске власти не могу да објасне становништву због чега се води рат на истоку Украјине, а грађани који су мобилизовани страхују за живот и траже начине да избегну војну службу, пише „Вашингтон пост“.

– Украјинци су спремни да седе у затвору због избегавања војне службе, само да не учествују у ратним дејствима на истоку Украјине – наводи лист.

Онима који избегавају војни рок и дезертерима прети затворска казна од две до пет година, али то Украјинце не зауставља.

– Радије ћу одлежати три године у затвору, где ће ме хранити и где ћу бити безбедан, него да одем у војску. Ова Влада је годину дана на власти, али ми и даље треба два дана да радимо да бисмо купили векну хлеба. Не желим да се борим за такву власт – преноси лист речи 26-годишњег радника Андреја, који је војни позив добио у марту.

Андреј живи у Славјанску, који је средином априла прошле године и до почетка јула био под управом профедералних снага, а касније га је заузела украјинска армија.

– Борили смо се за независност, за право да живимо и радимо у сопственом региону. Када је дошла армија, пуцала је у нас читава два месеца. И сад ја треба да идем да се борим за њу? Не мислим тако – каже Андреј.

Чак и они Украјинци који су учествовали у протестима крајем 2013. и почетком 2014. не желе да иду у армију јер се плаше за живот.

Украјинска армија суочена је с проблемима међу којима је подмићивање чланова мобилизационе комисије и неефикасан систем избора и припреме нових војних кадрова, преноси агенција „Спутњик“.

Осим тога, породице убијених војника често треба да се боре да би добиле обећану подршку државе.

– Не разумемо за шта се боримо, Влада не објашњава људима циљеве тог рата – изјавио је за лист војни аналитичар Алексеј Арестович, који додаје да се конфликт у Украјини, чак и после годину дана трајања, званично не назива „ратом“.

Раније су медији пренели да је пропала мобилизација у Украјини, објављена почетком 2015. године. Житељи Украјине почињу да схватају „реалну, ужасавајућу“ цену рата.

Према њиховом мишљењу, конфликт из априла 2014. године претворио се у „крвави, исцрпљујући масакр“, који је већ однео између пет и педесет хиљада живота.

Многи млади Украјинци више воле да добију статус избеглице у Русији. Тако се, према подацима руских власти, на територији Руске Федерације налази готово 1,3 милиона грађана Украјине који отворено говоре да су ту како би избегли војни позив.

 

Srna