Прочитај ми чланак

Драган Чавић: Политика коју заговара Милорад Додик је најопаснија за Србе

0

dragan-cavic-1

Бањалука — Декларација СНСД-а о самосталности Републике Српске, је потврда немоћи власти да реши економске и социјалне проблеме РС, наводи Драган Чавић из НДП-а.

„Све постојеће економске и социјалне проблеме треба ставити у други план и поново узбуркати крв обичном човеку и вратити га на етничко-етничке односе и причу о самосталности РС. Практично, сав период до 2018. године, када су поново општи избори, треба да прође у политичким турбуленцијама“, рекао је Драган Чавић за агенцију Бета.

Посланик Народне демократске партијесматра да је политика коју заговара председник РС Милорад Додик, а коју „слепо спроводи“ његов Савез независних социјалдемократа, политика која је најопаснија за Србе.

„Они воде антидејтонску политику. Најава организовања референдума је улазак у велику политичку неизвесност, политички експеримент који нас у постојећим геополитичким односима конфликта истока и запада, обнављања хладног рата између Запада и Русије, може довести у гротло конфликта и можемо се поново сами наметнути као кусур у глобалним политичким односима“, упозорио је Чавић.

Лидер НДП-а сумња да и сам Додик и СНСД верују у могућност да Република Српска постане самостална држава.

„То објективно у постојећим околностима није могуће и само може да компликује ионако компликоване односе у БиХ, који су после европске иницијативе кренули набоље“, навео је Ццавић.

Према његовим речима, усвајањем Декларације о самосталности РС су ствари враћене на почетак, јер Додик и СНСД намеравају да на конфликту у БиХ граде своју политичку позицију.

„То је неприхватљиво и ми то никада нећемо подржати ни прихватити“, нагласио је Чавић.

Посланик Српске демократске странке (СДС) у парламенту БиХ Александра Пандуревић такође сматра да Декларација СНСД-а има један једини ефекат – продубљивање политичке кризе и у РС и у БиХ.

„Мотив за њено доношење је неспособност власти да се избори са тешком економском ситуацијом у РС, с криминалом и корупцијом, да изнесе неопходне реформе и да побољша статус грађана“, рекла је Пандуревић агенцији Бета.

Она сматра да ће једина последица „овако неозбиљног, површног и политикантског понашања СНСД-а“ бити то што у следеће три године ниједан озбиљан инвеститор неће инвестирати средства у РС.

„Да они имају намеру расписати рефрендум, који су обећали још 2006. године, учинили би то сад. Овако, они обећавају неки референдум за четири године, како би себи дали простор да се баве стварима које нису живот у РС, а онда ће 2018. године, вероватно, рећи да ће референдум бити након избора“, навела је Пандуревић.

Према њеним речима, цену овако неозбиљне и неодговорне политике платиће искључиво грађани РС.

Потпредседник Партије демократског прогреса Драгиша Делић тврди да је најављени референдум фарса, те да доношење Декларације о самосталности РС на Сабору СНСД-а показује „сву неозбиљност и бахатост режима у РС“.

„Најава да ће, наводно, грађани живети у самосталној Републици Српској је последња одбрана тог режима. Не постоји ниједан озбиљан фактор у свету који ће подржати отцепљење РС. Милорад Додик је изгубио сваки компас“, истакао је Делић за Бету.

Он је упозорио да би усвајање Декларације на крају могло да има последице по постојећи статус РС.

„Дејтон је довољан оквир да сви живимо комотно и добро, да нико никоме не задире у надлежности. Уосталом, последњих девет година апсолутну власт у РС држи СНСД са својим коалиционим партнерима, па се поставља питање зашто није вратио надлежности које су пренете на ниво БиХ“, навео је Делић.

Сабор СНСД-а је, додао је, послао и неозбиљну поруку међународним представницима и страним инвеститорима, наглашавајући да је велико питање да ли ће се убудуће ико одлучити да инвестира у нестабилно друштво, какво је РС.

Сабор СНСД-а јуче је у Источном Сарајеву једногласно усвојио Декларацију о слободној и самосталној РС, којом се најављује расписивање референдума о самосталности РС, ако до 2018. године Републици Српској не буду враћене дејтонске надлежности које су пренете на државни ниво.

(Бета)