Прочитај ми чланак

Шта све може Американац у ОЕБС-у, а не може Дачић

0
Ivica-Dacic,--OEBS-----foto-BETA

Фото: Бета

 

Други човек мисије ОЕБС-а, амерички дипломата Мајкл Ујехара показао је да је моћнији од председавајућег те организације и шефа српске дипломатије

Ако је српски министар спољних послова и председавајући ОЕБС-а у овој години Ивица Дачић мислио да ће главни фронт његове дипломатске борбе бити украјинско ратиште, Американац Мајкл Ујехара, вршилац дужности шефа мисије ОЕБС-а у Србији, на врло груб начин га је разуверио. Ујехара је разљутио Дачића јер је издао саопштење којим критикује српске власти због односа према омбудсману, и то само дан након што је у Министарству спољних послова говорио о свему осим о Саши Јанковићу. Дачић је рекао: Шта, даће саопштење Мисија кад шеф Мисије оде на одмор! Шта, да се не би замерао властима?! Шта!?

Дачић, међутим, није затражио објашњење Ујехаре за овакво понашање већ је најавио да ће затрражити састанак са првим човеком мисије ОЕБС-а у Београду Швајцарцем Петером Буркхартом следеће недеље, чим се овај врати са шестодневног одсуства.

Јуче у ОЕБС-у нису били расположени да дају било каква објашњења за Ујехарин поступак, а нису желели ни да појасне процедуре ОЕБС-а, па смо тако остали ускраћени за одговоре на питања да ли је и у којој мери мисија ове организације у некој земљи самостална у свом раду, да ли има обавезу да се пре излажења са неким ставом консултује са било ким, те у каквом је односу мисија са челним човеком организације. А тренутно је то српски министар спољних послова.

У круговима блиским ОЕБС-у незванично кажу да процедуре ове организације не предвиђају да свако саопштење мора да одобри председавајући ОЕБС-а јер би то практично било немогуће. Али, како напомињу, постоји „џентлменски споразум” да се са тако осетљивим саопштењима упозна председавајући. У документима ОЕБС-а стоји да се „политичка одговорност за рад ОЕБС-а налази у рукама председавајућег Организације – министра иностраних послова земље која председава Организацији”.

Дачић је и најављујући позив Буркхарту појаснио да „мисије за свој рад одговарају Сталном савету и председавајућем” и да ставове ОЕБС-а утврђује Стални савет.

Сличан проблем са ОЕБС-ом, српске власти имале су и када је представница те организације за слободу медија Дуња Мијатовић оптужила власт у Београду за блокирање интернет страница и онлајн садржаја током поплава. Због ових оптужби премијер Александар Вучић је тражио извињење јер су, како је рекао, нетачне.

Да Београду неће бити нимало лако током председавања ОЕБС-у било је јасно још првог дана по преузимању те дужности, средином јануара ове године у Бечу. Већ на првом састанку Сталног савета амерички амбасадор при ОЕБС-у Данијел Баер затражио је да се Косово прими у организацију.

Нико нема дилеме да је „амерички фактор” у ОЕБС-у одлучујући, као уосталом и у свим другим међународним организацијама и мисијама. Американац никада није био на челу мисије ОЕБС-а у Србији, али никада други човек мисије, као што је то случај и сада, није био нико други до Американац. Готово идентична ситуацију је и са мисијама на Косову и у БиХ.

Подсећања ради, мисију у Србији, од њеног оснивања 2001. године, предводила су два Италијана, Стефано Санино и Маурицио Масари, Норвежанин Ханс Ола Урстад, затим Грк Димитриос Кyпреос кога је наследио садашњи шеф мисије швајцарски дипломата Петер Буркхарт.

Истовремено, Американци су били вечити „други”. Као вршиоци дужности шефа мисије или заменици у Београду су се смењивали високи чиновници из Стејт департмента попут Томаса Мура, Ентонија Пахигијана и Поле Тиде, те актуелног Мајкла Ујехара чија је супруга америчка амбасадорка у Црној Гори.

Ни на Косову Американци никада нису били формално „број један”. Тако су на челу Унмика били Француз Бернард Кушнер, Немци Михаел Штајнер и Јоаким Рикер, Финац Хари Холкери, Данац Сорен Јесен Петерсен, Италијан Ламберто Цанијери и Авганистанац Фарид Зариф, док су њихови заменици по правилу сви до једног били Американци, високи чиновници Стејт департмента – Чарл Брејшо, Стивен Шук, Лоренс Росин, Роберт Соренсон и актуелна заменица Џенифер Браш која је у српској јавности остала упамћена по извештају који је 2009. године послала из Београда у Вашингтон, а који је објавио „Викиликс”, у коме је чланове Српске напредне странке назвала „аветима”, а Војислава Коштуницу „српским Носфератуом”, док је Србији приписала „незасит апетит за драмом и толерисањем хаоса”.

(Политика)